Boboteaza aduce un ger năprasnic

0
394

Pentru că următoarele zile se anunţă geroase, temperaturile urmând să coboare noaptea, potrivit prognozelor meteorologice, din nou, sub minus zece grade Celsius, autorităţile sanitare au lansat un avertisment către populaţie pentru a preveni apariţia unor complicaţii medicale provocate de ger. Asta după ce, nu mai departe de săptămâna trecută, a fost nevoie de intervenţia de urgenţă a medicilor după ce două persoane au ajuns la spital cu hipotermie şi degerături.

De azi şi până vineri, vremea va fi geroasă în toată ţara, cu temperaturi minime sub minus 15 grade şi, în unele zone, sub minus 25 de grade Celsius, în timpul zilei temperaturile maxime fiind între minus zece şi zero grade, conform unei avertizări  transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie. Începând de marţi, ora 14.00, până vineri, la ora 10.00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, în toată ţara.

Expunerea la frig este de evitat în aceste zile

Pentru a evita îmbolnăvirile, degerăturile şi chiar hipotermiile medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj îi sfătuiesc pe doljeni să evite expunerea prelungită la frig. În special persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii sunt avertizaţi să nu stea prea mult timp în aer liber în perioadele cu ger. De asemenea, sunt sfătuiţi să folosească îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degerăturile. Spre exemplu, îmbrăcămintea şi încălţămintea strâmtă nu este recomandată pentru că nu păstrează căldura.

„Persoanele care se expun frigului trebuie să poarte căciulă, fular şi mănuşi. Mersul pe jos – pentru distanţe mici – este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun. Trebuie evitat efortul fizic prea  mare,  care suprasolicită organismul. Este necesară hidratarea corespunzătoare din care să nu lipsească supele calde sau ceaiurile vitaminizante. Trebuie folosite în limita toleranţei mierea de albine şi usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Bolnavii cronic, sfătuiţi să nu renunţe la tratament

Medicii spun că în această perioadă este necesară o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi apară organismul de viroze şi infecţii respiratorii. Este, în schimb, de evitat consumul de alcool şi cafea, dar şi fumatul.

O altă recomandare se adresează bolnavilor cronic sfătuiţi în această perioadă să urmeze corect tratamentul pentru bolile de care suferă. Medicamentaţia nu trebuie întreruptă decât cu acordul medicului. Altfel, există riscul decompensării unor boli grave.

Totodată, în cazul de apariţiei unor simptome de răceală sau degerături pacientul trebuie să meargă la medic. În niciun caz nu este recomandată automedicaţia. Şi în locuinţă trebuie păstrat un ambient adecvat cu temperatură optimă de 22-24 grade Celsius. Potrivit specialiştilor, sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcându-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească. Un alt sfat este acela de a nu folosi aragazul pentru încălzirea locuinţei.

Spitalele, pregătite să acorde asistenţă medicală pentru cazurile de hipotermie

Potrivit autorităţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova are suficiente paturi pentru a primi eventualele cazuri de urgenţă şi medicaţia necesară pentru tratarea pacienţilor cu degerături, hipotermie sau afecţiuni cardiace, care ar putea ajunge în această perioadă la Unitatea de Primiri Urgenţe. De altfel, valul de frig de săptămâna trecută a  creat probleme şi în judeţul Dolj. Pe lângă disconfortul termic pe care întreaga populaţie l-a resimţit, au fost şi două cazuri mai grave de hipotermie ce au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 O craioveancă a ajuns la Urgenţă cu hipotermie severă şi degerături la ambele coapse. Femeia a fost găsită inconştientă în faţa casei de o nepoată. A fost transportată la spital, unde a primit îngrijiri medicale. Un alt caz de hipotermie, cu degerături la ambele picioare, a fost internat pe secţia de chirurgie.