40 de şefi din ANRE, Romgaz şi Ministerul Economiei, precum şi firma lui Ioan Niculae, cercetaţi pentru subminarea economiei naţionale

0
156
Ioan Niculae

40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), precum şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale a informat, miercuri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală. Potrivit unui  comunicat de presă al DIICOT remis agenţiei Mediafax, „în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional”. Concret, procurorii au precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare, de către societatea comercială, a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, şi obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, „cu eludarea reglementărilor legale în materie, precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”. Totodată, DIICOT susţine că „activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale, şi subminării economiei naţionale”.

Din câte se pare, firma implicată în acest dosar este a omului de afaceri Ioan Niculae, InterAgro, SRI fiind cel care a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei naţionale, după monitorizarea persoanelor implicate, după cum au declarat, miercuri seară, pentru Mediafax, surse judiciare. Ioan Niculae afirmă, într-o declaraţie pentru Mediafax, că nu a comis nici o ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic: „Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nici o ilegalitate, iar alături de InterAgro alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi”.