Salonul Internaţional de Caricatură Nicolae Petrescu – Găină, la Muzeul Olteniei Craiova

0
140

Salonul Internaţional de Caricatură ʺNicolae Petrescu – Găinăʺ se va deschide în ziua de 5 Decembrie 2019, ora 11.00, la sediul Muzeului Olteniei. Acest eveniment cultural a ajuns, în acest an, la cea de a XII-a Ediţie, proiectul luând naştere în anul 2007.

Organizatorii evenimentului sunt Muzeul OltenieiCraiova, în colaborare cu Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România.

Au fost primite iniţial un număr de 328 de lucrări din care juriul a selectat pentru a fi expuse în cadrul salonului 160de piese. Pe lângă celecare au concurat pentru unul dintre cele 7 premii, mai sunt expuse, în afara concursului, lucrări semnate de Gabriel Bratu şiŞtefan Popa Popa’S. Juriul salonului din acest an este compus din: Gabriel Bratu –  Vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, membru UAP, Ştefan Popa Popa’S – , Preşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, membru UAP, Elvira Romaniuc – Director – realizatorul celui mai vechi festival de umor din ţară (Umor la Gura Humorului) şi Mihai Truică – secretar Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România,membru UAP.

Premiile acordate, la fel ca în fiecare an, poartă numele celor mai de seamă caricaturişti olteni, ca semn de recunoaştere a valorii şi importanţei lor, şi au fost acordate după cum urmează:

  1. Marele Premiu „Nicolae Petrescu Găină” se acordă domnului CONSTANTIN CIOSU- BACĂU.
  2. Premiul „Benedict Gănescu” se acordă doamneiMARA UNGUREAN – ARAD;
  3. Premiul „Silvan Ionescu” se acordă domnului EUGEN MIREA – BUCUREŞTI;
  4. Premiul „Eugen Taru” se acordă domnului AURELIAN ŞUŢĂ-ŞAI -Tg-JIU;
  5. Premiul „Francisc Şirato” se acordă domnului RADU BERCEA – GURA HUMORULUI;
  6. Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag” se acordă doamneiDANA GRAPĂ – IAŞI;
  7. Premiul „Dumitru Negrea – Gan” se acordă domnului VICTOR CHIRILOAE – BRĂILA.

 La fel ca în fiecare an, publicul va putea vedea lucrările celor mai importanţi caricaturişti români contemporani dar şi o serie de lucrări semnate de caricaturişti străini de pe întreg mapamondul.În cadrul salonului au fost acceptaţi 100 de participanţi, dintre care 54 de artişti români şi 46 străini, din 42 ţări. De asemenea, se găsesc în cadrul salonului toate tipurile de caricatură, de la caricatura politică, la caricatura cu temă socială sau existenţială, de la caricatura portret, la caricatura de situaţie.