Ieri, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj a fost gazda unei conferinţe de presă, ocazionată de încheierea Proiectului „Tinerii în… centru!”. A fost o acţiune prin care s-au prezentat obiectivele şi ceea ce s-a întreprins, în timp, pentru punerea în practică a acestui program.
Proiectul „Tinerii în … centru!” se bucură de succes în spaţiul public, cu atât mai mult cu cât mesajul general al acestui proiect a fost încurajarea dialogului structurat între tineri şi reprezentanţi ai autorităţilor publice, experţi în domeniul educaţiei şi tineretului din Oltenia. „Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, s-au organizat: un seminar şi şase şedinţe publice în Giurgiţa (jud. Dolj), Horezu (jud. Vâlcea), Dăbuleni (jud. Dolj), Eşelniţa (jud. Mehedinţi), Novaci (jud. Gorj) şi Craiova. Prin intermediul acestor activităţi, s-a urmărit îmbunătăţirea serviciilor destinate tinerilor, prin înfiinţarea de Centre de Tineret în Novaci, Horezu şi Dăbuleni şi diversificarea acestora, acolo unde există deja – Giurgiţa, Craiova şi Eşelniţa. La activităţi au participat, prin înscriere, 342 de tineri şi 88 de factori de decizie. La începutul proiectului, am chestionat 1.200 de tineri, în vederea implicării în voluntariat. Peste 70% au fost de acord. Autorităţile publice locale, din cele şase localităţi menţionate, au devenit mai conştiente de responsabilităţile care le revin în susţinerea tinerilor” , a precizat Dorina Gruia, preşedinte al Asociaţiei pentru Tineri „Streets”, managerul programului.
Autorităţile publice locale sprijină, în majoritate, demersurile copiilor
Reprezentanţii Direcţiei de Sport şi Tineret Dolj au explicat, în detaliu, aşa cum este pus în vigoare programul. „Cele şase rapoarte de sinteză au fost elaborate de comisiile de experţi, în urma audierilor publice din Giurgiţa, Novaci, Dăbuleni, Horezu, Eşelniţa şi Craiova, şi au evidenţiat disponibilitatea autorităţilor publice locale pentru susţinerea unui centru de tineret, la standarde europene”, a menţionat Diana Neamţu, consilier pentru tineret în cadrul Direcţiei de Sport şi Tineret Dolj. La rândul său, Camelia Băluţoiu, expert pe probleme de tineret, în cadrul DST Dolj, a adăugat: „Este un program foarte bun , prin care venim în sprijinul tinerilor, cu atât mai mult cu cât chiar în programul de guvernare este prevăzută sprijinirea elevilor, prin înfiinţarea unor Consilii consultative ale acestora. Este nevoie ca vocea adolescenţilor să se facă auzită. În ceea ce priveşte Centrele de tineret, nu sunt probleme, până acum, decât la Dăbuleni, dar nu insurmontabile”.
Situaţie dificilă la Dăbuleni
După cum a precizat Dorina Gruia, în cea mai mare parte a localităţilor prinse în program sunt puse la dispoziţie spaţii pentru centrele tinerilor, prin acordul autorităţilor locale, dar, în Dolj, este, pe undeva, o situaţie ieşită din cadrul moral. „Primăria Dăbuleni a susţinut, şi o va face în continuare, înfiinţarea unui Centru pentru tineret. La nivelul întregii ţări, au fost făcute puţine audieri publice în acest sens. Noi, la Dăbuleni, am făcut-o, am vorbit cu toţi reprezentanţii legali ai instituţiilor publice, dar s-a ajuns în şedinţa Consiliului Local, unde trebuia să fie aprobată cererea de atribuire a unui spaţiu pentru tineri. Era nevoie de două treimi, însă opoziţia în Consiliul Local s-a abţinut de la vot, astfel că proiectul de hotărâre nu a trecut. Oricum, vom merge mai departe şi sunt convinsă că se va găsi o soluţie”, a spus Violeta Ciuciuc, reprezentant al Primăriei Dăbuleni.
Nici în Craiova lucrurile nu sunt tocmai în ordine, chiar dacă tinerii au un spaţiu al lor, dar se aşteaptă o implicare mai mare a autorităţilor, în contextul în care se încearcă obţinerea titlului de „Capitală Naţională a Tineretului” în 2019. Unul dintre reprezentanţii adolescenţilor, Alin Diţă, a sintetizat, aşa cum a perceput, situaţia: „Am fost, de la începutul acestui proiect, şi am mers şi voi merge împreună cu colegii mei. Ne dorim o mai mare implicare a factorilor de decizie la nivel local, să ne ia în seamă, şi ne vom implica în Consiliul Consultativ al Tinerilor”.