Ceremonia de aniversare a 132 de ani de învățământ militar superior românesc în Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

0
928

Astăzi, 05 noiembrie 2021, în Aula universitară, a avut loc Ceremonia de aniversare a 132 de ani de învățământ militar superior românesc, data care consemnează deschiderea oficială a cursurilor Școlii Superioare de Război.

Drumul Școalei, ctitorie a Regelui Carol I, a început la 8 august 1889, fiind a șasea astfel de instituție din Europa şi prima din Balcani, alăturându-se celor din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles. Menirea ei era de a răspândi în Armată înaltele cunoștințe militare ale vremii și de a forma ofițerii de stat major de care armata română avea mare nevoie.

Așadar, la 5 noiembrie 1889, în prezența prim-ministrului Gheorghe Manu, fostul ministru de război, a generalului Ștefan Fălcoianu, șeful Marelui Stat Major, inițiatorul și organizatorul noii instituții de învățământ superior al armatei române, generalilor Alexandru Cernat și Eraclie Arion, precum și a profesorilor militari și civili, a ofițerilor de stat major și a ofițerilor-elevi ai noii Școale, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor Școlii Superioare de Război.

Evenimentul aniversar de astăzi, de o puternică însemnătate istorică, a fost deschis de către comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I”, domnul general de brigadă Dorin Corneliu Pleșcan.

Despre istoricul înființării și dezvoltării universității de-a lungul celor 132 de ani de existență a vorbit, cu vădită emoție, colonelul (r) prof.univ.dr. Constantin Hlihor, profesor asociat invitat.

În cadrul ceremoniei de astăzi, comandantul (rectorul) instituției noastre a primit, din partea Președintelui Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior(ARACIS), prof.univ.dr.ing. Iordan Petrescu, Certificatul cu calificativul – Instituție de învățământ cu Grad de încredere ridicat, pentru perioada 2021-2026.

În cele ce au urmat, cadre didactice ale instituției noastre au fost premiate de către Fundația General Ștefan GUȘĂ și Fundația SinergEtica General Alexandru BUDIȘ, în semn de apreciere a contribuției aduse în domeniul cercetării științifice.

Tot cu acest prilej, invitații și echipa de comandă au primit diplome de excelență pentru contribuția adusă învățământului militar și cercetării științifice de-a lungul timpului.

Ceremonia s-a desfășurat în format restrâns, cu respectarea măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19, în prezența președintelui ARACIS, Iordan Petrescu,  colonelului (r) prof.univ.dr. Constantin Hlihor, comandantului (rectorului) Academiei Tehnice Militare ,,Ferdinand I”, general de brigadă prof.univ.dr.ing. Constantin-Iulian Vizitiu,

Vizitiu, reprezentanților Fundației General Ștefan GUȘĂ și Fundației SinergEtica General Alexandru BUDIȘ, cadrelor didactice și echipei de comandă ale UNAp. ,,Carol I”.

Astăzi, la 132 de ani de la deschiderea cursurilor în Școala Superioară de Război, continuăm un drum asumat cu responsabilitate, ce presupune viziune, dedicare și profesionalism. Împreună, suntem cei care ducem mai departe moștenirea atâtor generații care au trecut pragul acestei universități simbol pentru învățământul superior militar din Armata României.

La mulți ani, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”!