Recital de poezie cehă, în cadrul „Săptămânii TRADEM”

0
462

poeti cehiÎn Salonul Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” are loc astăzi, 5 noiembrie, ora 17.00, în cadrul „Săptămânii TRADEM”, un recital poetic susţinut de doi reprezentanţi importanţi ai peisajului liric contemporan din Cehia: Petr Hruska şi Radek Fridrich. Aceştia vor fi însoţiţi de traducătorul Mircea Dan Duţă şi de Peter Sragher,  preşedintele Filialei Bucureşti – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România.

Potrivit reprezentanţilor Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, recitalul poetic este organizat cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului Traian Demetrescu, în parteneriat cu Filiala Bucureşti – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Ministerului Ceh al Culturii.

Petr Hruska (n. Ostrava, 1964) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi poeţi cehi contemporani şi o prezenţă activă în viaţa literară cehă, slovacă şi internaţională. Şi-a luat diploma universitară la Ostrava, în specialităţile Limba şi Literatura Cehă şi Studii Literare, şi lucrează în prezent la Institutul Pentru Literatură Cehă al Academiei de Știinţe din Brno. De asemenea, predă literatură la Universitatea Masaryk din acelaşi oraş. Face parte din Consiliul Editorial al revistei lunare de literatură Host, iar poeziile sale au fost traduse în germană, slovenă, slovacă, flamandă, română şi polonă.

Radek Fridrich (n. Decin, Boemia de Nord, 1968) este poet şi profesor la Şcoala Medie Sanitară din oraşul natal. A absolvit Boemistica şi Germanistica la Universitatea Jan Evangelista Purkyne din oraşul Ustinad Labem, unde a rămas apoi să predea ca lector universitar. În afară de literatură, este interesat de jurnalistică, de artele vizuale şi de culegerea folclorului de la graniţa ceho-germană. În 2012 i s-a decernat prestigiosul premiu literar Magnesia Litera pentru Cea mai bună carte de poezie din anul 2011.

«Petr Hruska şi Radek Fridrich au apărut în două antologii de poezie cehă contemporană publicate în România: „Întunericul din camera copiilor” (Editura „TracusArte”, Bucureşti, 2015) şi „Luxfere” (Editura Universităţii din Bucureşti, 2016), ediţii coordonate şi traduse de Mircea Dan Duţă», mai precizează organizatorii întâlnirii de astăzi.