Scheletul de la Boli Infecțioase va fi spital în 2016

0
442

Scheletul de la Boli Infecțioase, din cartierul Sărari, va intra în șantier în anul viitor. Recon SA a câștigat licitația de execuție, într-o asociere de firme, și ar trebui să înceapă lucrările chiar la începutul anului viitor. Constructorul spune că, deși imobilul a fost abandonat de aproape 20 de ani, consolidarea se va face fără probleme, cu atât mai mult cu cât proiectarea se află și ea tot în mâna lui. Investiția se ridică la suma de 8,25 milioane de euro, bani care sunt alocați în totalitate de la bugetul local.

 

Corpurile de clădire din curtea Spitalului de Boli Infecțioase au fost ridicate în anii 1993, fiind proiectate pentru tratarea bolnavilor cu HIV. Saloanele nu au mai apucat să fie terminate din lipsa banilor, dar destinația a rămas neschimbată. În anii care au urmat, s-a vorbit despre continuarea lucrărilor, urmând ca toată clădirea să fie un spital pentru copii. Nici acest lucru nu a fost posibil și imobilul a fost abandonat cu totul. O vreme a stârnit interesul imobiliar al unor oameni de afaceri locali care se pregăteau să-l cumpere, dar nici această inițiativă nu a fost dusă până la capăt. În mandatul actual, municipalitatea s-a decis totuși să se folosească de clădirea abandonată fiind, într-un fel, forțată de situația de la Spitalul Filantropia, unde câteva corpuri de clădire au fost revendicate de proprietari.

Recon a câștigat licitația de lucrări

După o primă variantă de a se amenaja spitalul printr-un parteneriat public-privat, Primăria Craiova s-a decis să construiască extinderea de la Boli Infecțioase cu bani de la bugetul local. S-a comandat o expertiză tehnică, care a arătat că structura de beton nu are deficiențe majore, apoi a fost lansată licitația, în primăvara acestui an. Recent a fost anunțat și firma câștigătoare care urmează să consolideze și să reabiliteze tot scheletul. Potrivit autorităților locale, lucrarea va fi făcută de asociața de firme Recon SA – Getrix SA – GTX Proex Instal SRL – Electro Alfa Internațional SRL, oferta lor fiind preferată în dauna altor trei societăți care au venit cu prețuri mai mari. Partea bună a fost că, de această dată, nici unul dintre cei care au pierdut licitația nu au mai contestat rezultatul, Primăria Craiova fiind în măsură să încheie contractul de execuție.

Proiectarea, la pachet cu execuția

Spitalul va avea 183 de paturi și trebuie să fie terminat într-un an, dintre care două luni pentru proiectare și zece luni pentru execuție. Potrivit directorului Recon, Marian Petcu, la începutul săptămânii viitoare se va semna contractul de proiectare și execuție, iar după parcurgerea tuturor formalităților legale, se va primi ordinul de începere a lucrărilor. „Nu este o lucrare foarte grea, noi am mai realizat lucrări compuse din părți vechi, pe care le-am consolidat, și părți noi, la Facultatea de Mecanică. Și scheletul de acolo se poate consolida, fără nici o discuție, iar noi ne vom încadra în cele zece luni de execuție”. Spre deosebire de alte contracte, Primăria Craiova a scos la licitație atât execuția lucrărilor, cât și proiectarea, care va fi făcută de firmele Getrix SA și GTX Proex Instal SRL, care au licitat împreună.

O investiție de 8,25 milioane de euro

Valoarea totală a investiției se ridică la suma de de 33.615.422 de lei cu TVA, cât a fost oferta Recon, deși municipalitatea venise, inițial, cu o estimare de buget de 36 milioane de lei. Clădirile noi vor fi legate de cele ale spitalului prin două pasarele acoperite, una la nivelul etajului întâi pentru a lega blocul alimentar și alta către laboratorul de analize care va rămâne în spital. La unele corpuri de clădire se va mai adăuga un etaj, iar la final toate cele patru corpuri noi vor fi cuprinse în aceeași curte. În corpul C va fi amenajată Secția Medicală I, în corpul B – Secția Medicală II, iar în corpul A (care va fi înălțat cu două etaje) – Secția Medicală III și Urgența. În corpul de clădire rămas va fi amenajată o Secție de Fizioterapie.