Statistici îngrijorătoare: tot mai multe persoane suferă de osteoporoză

0
370

Medicii declară că, în ultima perioadă, se confruntă cu o adevărată avalanşă de persoane diagnosticate cu osteoporoză. Recent, în mai multe oraşe din ţară, printre care şi municipiul Craiova, s-a derulat un program gratuit de testări pentru depistarea riscului de osteoporoză, iar rezultatele nu au făcut decât să confirme această situaţie. Peste 50% din persoanele care au efectuat testul de osteodensitometrie au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase, ceea ce indică un risc important în cazul acestei afecţiuni.

La finalul campaniei gratuite de testări pentru depistarea riscului de osteoporoză, desfăşurată sub umbrela „Împreună pentru viaţă, sănătate prin cunoaştere”, în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, peste 50% din totalul persoanelor participante au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase,  ceea ce reprezintă un risc important pentru osteoporoză. La campania de testări gratuite a participat un număr de 2.837 persoane, în farmaciile selecţionate Sensiblu în Bucureşti şi alte 21 oraşe din ţară, în Alexandria, Arad, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mediaş, Mureş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Slobozia, Târgovişte şi Timişoara.

În Craiova, spre exemplu, au efectuat testul de osteodensitometrie nu mai puţin de 142 de persoane, din care 39 au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase şi, implicit, un risc crescut de osteoporoză.

Boala fără simptome

Osteoporoza, o boală a oaselor fără simptome, este definită în principal printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor şi, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai frecventă complicaţie asociată acestei boli este fractura de şold, cu un impact puternic asupra calităţii vieţii pacientelor. Numărul estimat de fracturi de şold în 2009, în România, era de 18.400. „Osteoporoza, afecţiune scheletală sistemică în care pierderea de masă osoasă şi deteriorarea microarhitecturii osului predispun la apariţia fracturilor, afectează atât populaţia feminină în perioada menopauzei, cât şi populaţia vârstnică de peste 70 ani, soldându-se cu creşterea morbidităţii şi mortalităţii. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacienţilor la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace în prevenţia fracturilor, atunci când sunt aplicate la timp şi corect, îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii individului afectat”, spune dr. Anca Popescu, medic primar  endocrinolog.

O fractură de şold la fiecare trei secunde

Determinările de osteodensitometrie din farmaciile Sensiblu au avut ca rol identificarea pacienţilor cu risc de osteoporoză cu scopul de a trage un semnal de alarmă asupra procentului mare de pacienţi cu această afecţiune, nediagnosticaţi sau netrataţi. „Rezultatele pe care le-am obţinut la finalul acestei campanii reprezintă un semnal de alarmă în privinţa evoluţiei acestei boli şi importanţei diagnosticării ei. Numărul mare de persoane care au răspuns invitaţiei noastre de a participa la testare ne responsabilizează să continuăm demersul început alături de partenerii noştri şi să ajutăm la ameliorarea stării de sănătate a pacienţilor şi astfel, la o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România”, a spus Florentin Scarlat, Policy and Communication Director MSD România.

Osteoporoza determină, în întreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi în fiecare an, ceea ce înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde. De asemenea,  osteoporoza afectează 200 de milioane de femei din întreaga lume. La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi de peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică.

 

Platforma „Împreună pentru viaţă”, dezvoltată de MSD România se adresează tuturor celor implicaţi în sistemul de sănătate din România şi are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin facilitarea accesului la informaţii relevante şi încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenţiei pacientul.