Ion Prioteasa, despre întâlnirea de la Târgu Jiu cu premierul Victor Ponta: „Eu am insistat pentru legarea municipiului Craiova la un drum expres sau o autostradă a sudului”

0
287

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost prezent, la sfârşitul săptămânii, în municipiul Târgu Jiu, pentru a participa la o întâlnire de lucru regională – „Abordarea problematicii regionale cu privire la dezvoltarea sectoarelor energetic, minier, agricol şi de turism”, prilej cu care a vorbit despre necesitatea implicării Guvernului României în rezolvarea unor probleme economice, sociale şi de infrastructură ale judeţului Dolj. La întâlnirea de la Târgu Jiu au mai participat prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, precum şi preşedinţii de consilii judeţene, prefecţii şi primarii municipiilor reşedinţă din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Hunedoara. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre întâlnirea de la Târgu Jiu ca despre o şedinţă de guvern regional, la care s-au adunat în jurul aceleiaşi mese prim-ministrul României, Victor Ponta, miniştri ai Cabinetului, preşedinţii de consilii judeţene, prefecţi şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Oltenia, la care s-au alăturat şi autorităţile judeţului Hunedoara, pe parcursul a trei ore de discuţii trecând în revistă problemele şi nevoile imediate ale administraţiilor locale şi judeţene din Oltenia. «În ceea ce priveşte judeţul Dolj, eu am insistat pentru legarea municipiului Craiova la un drum expres sau o autostradă a sudului, fiind în asentimentul tuturor celorlalţi colegi din regiunea Oltenia. Lucrările la podul de peste Dunăre de la Calafat-Vidin se apropie de final, iar traficul spre Craiova se va dubla, poate chiar tripla. Orașul se va sufoca. Este nevoie de centura ocolitoare de sud a Craiovei, lucrare care devine prioritară în acest context.

De asemenea, am făcut vorbire şi de Aeroportul din Craiova, pentru care avem deja depus un proiect de 20 de milioane de euro pentru modernizarea pistei şi a altor obiective, investiţie cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în acest moment mai fericit pentru Consiliul Judeţean Dolj prilejuit de semnarea contractului cu operatorul de low-cost Wizz Air. Suntem al doilea judeţ al ţării care, în vreme bună, poate asigura hrana pentru întreaga Românie. Dec, se impune refacerea sistemului de irigaţii, lucru pe care i l-am spus şi prim-ministrului Victor Ponta. Nu trebuie uitat nici că sudul judeţul Dolj se confruntă cu fenomenul deşertificării şi cred că trebuie să ne uităm cu mai multă atenţie spre această zonă. Este nevoie de o atenţie mai mare şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, practic un spital regional, pentru că vin aici pacienţi din întreaga Oltenie. Am găsit la spital ustensile şi aparate pe care scrie „Fabricat în URSS”. Le-am cerut ca pentru anul viitor Ministerul Sănătăţii să ia în considerare şi acest spital pentru o implicare economică mai intensă. Apoi, în cadrul acestei întâlniri de la Târgu Jiu, am vorbit despre porturile de la Dunăre, care, în opinia mea, ar trebui să treacă fie la autoritatea locală, fie la autoritatea judeţeană», a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Victor Ponta a dat drept exemplu modernizarea Aeroportului din Craiova

Prim-ministrul Victor Ponta a evidenţiat, într-o conferinţă de presă, care a urmat întâlnirii de lucru din Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu, eforturile Consiliului Judeţean Dolj de a moderniza din bugetul propriu Aeroportul din Craiova.  „Am avut o întâlnire regională a cărei idee principală a fost cum vedem noi dezvoltarea regiunii Oltenia în următorii cel puţin patru ani. Cele patru direcţii principale urmărite s-au referit în primul rând la dezvoltarea economică şi la sprijinul pe care putem să-l acordăm marilor unităţi industriale, fie că vorbim de Compania Energetică Oltenia, de Oltchim Râmnicu Vâlcea, de RAAN de la Severin, fie de companiile private din această zonă – Ford, Alro, Pirelli. A doua direcţie a fost dezvoltarea infrastructurii regiunii Oltenia. Aş aminti despre lucrările de modernizare a Aeroportului din Craiova, făcute de Consiliul Judeţean Dolj din bani de la bugetul judeţului, însă accentul se va pune pe transportul rutier, fie că vorbim de Autostrada Sudului, de şoselele absolut necesare Craiova-Piteşti, Craiova-Calafat, acolo unde anul viitor va fi deschis podul de peste Dunăre, de centurile ocolitoare pentru municipiile reşedinţă de judeţ. O a treia direcţie este reprezentată de agricultură. Am vorbit despre investiţiile pe care ni le dorim să le facem în sistemul de irigaţii şi în special pentru zona de sud a judeţului Dolj, o zonă supusă deşertificării. Nu în ultimul rând, am vorbit despre viziunea pe care noi am mai prezentat-o, pentru că în primăvara anului viitor trebuie să facem modificările constituţionale şi legislative necesare, şi anume modul de organizare a regiunii Oltenia, modul de alegere a structurilor regionale, atribuţiile pe care le primeşte regiunea de la guvernul central şi strategia de dezvoltare a regiunii. (…) Întâlniri asemănătoare celei de la Târgu Jiu vom avea şi în celelalte regiuni ale ţării”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Sediul Complexului Energetic Oltenia rămâne la Tg. Jiu

Tot la conferinţa de presă, premierul Victor Ponta a anunţat că sediul Complexului Energetic Oltenia rămâne la Tg. Jiu, iar despre stabilirea unui management privat, primul-ministru a declarat că se va face o analiză, iar dacă actuala conducere va aduce profit, va rămâne în continuare în fruntea complexului: „Rămâne la Târgu Jiu (sediul CE Oltenia – n.r.). Sigur că s-au supărat doamna primar de la Craiova sau colegii de la Dolj, dar cred că aşa era normal, pentru că principala activitate a CEO este totuşi în Gorj, chiar dacă are Dolj, Mehedinţi, Vâlcea, şi, în al doilea rând, Gorjul este un judeţ care depinde de zona energetică”. Capitalul social al companiei va fi majorat cu 15%. „Avem în acordul cu Fondul Monetar Internaţional trecut de fostul guvern, dar însuşit şi de noi, o creştere a capitalului social la CEO prin majorare de capital social cu 15%, în aşa fel încât toţi banii care vin din zona privată rămân în companie pentru modernizare, iar statul îşi păstrează pachetul de control de două treimi”, a mai declarat Victor Ponta.