150 de hectare de teren nisipos vor fi împădurite la Mârşani

0
410

Peste 300 de voluntari au participat, sâmbătă, la una din cele mai mari acţiuni de împădurire din România – campania naţională de plantare “Împădurim România!”, iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care s-a desfăşurat la Mârşani. Proiectul are ca scop împădurirea mai multor suprafeţe de teren din majoritatea judeţelor, unde vor fi plantaţi în total peste 26 de milioane de puieţi. În judeţul Dolj vor fi împădurite peste 150 de hectare de teren, sâmbătă fiind plantaţi mii de puieţi pe o suprafaţă de două hectare. Campania de împădurire se va desfăşura timp de o lună. 

Prezent la acţiunea de împădurire care a avut loc sâmbătă la Mârşani, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, a afirmat că ar fi necesară o acţiune întreprinsă în rândul elevilor de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene, pentru conştientizarea importanţei pe care o reprezintă păstrarea unui mediu curat prin menţinerea pădurilor.

“Consiliul Judeţean Dolj este alături de comunităţile locale care se confruntă cu problema deşertificării. Nu este pentru prima oară când participăm la o asemenea acţiune de împădurire a terenurilor degradate. Aceste acţiuni de împădurire sunt binevenite, pentru că datele privind deşertificarea din judeţul Dolj sunt alarmante, procesul fiind în continuă creştere. Înainte de anii ’90 lucrările care s-au făcut au fost mai complexe, mai ample, pentru că şi finanțările au fost foarte mari. S-au realizat sisteme de irigaţii, s-au realizat perdele forestiere care să protejeze solul de acest fenomen al deşertificării. Mă bucur că prin legislaţia în vigoare s-au constituit asociaţii ale udătorilor, pentru că, odată irigate, aceste terenuri încep să-şi recapete viaţa. Este nevoie însă ca şi colegii de la Bucureşti, guvernanţii să vină în sprijinul acestor asociaţii cu subvenţii, pentru că aceste costuri legate de apă sunt foarte mari şi oamenii nu au posibilitatea să-şi irige terenurile. Vreau să felicit autorităţile locale din comuna Mârşani, care, de-a lungul timpului, au accesat diferite programe pe mediu, reuşind să împădurească suprafeţe întinse de teren care nu mai sunt favorabile agriculturii, fiind degradate. Este un început, dar trebuie dublat acest efort de cel al autorităţilor centrale.  Cred că aici ar mai trebui să se implice şi Ministerul Educaţiei, care, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, să ducă o campanie de conştientizare în rândul elevilor a importanţei menţinerii acestor păduri pe care autorităţile locale le înfiinţează azi”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan.

La rândul său, primarul comunei Mârşani, Gheorghe Ghencioiu, a precizat că acţiunea de împădurire în localitatea pe care o gospodăreşte a început în urmă cu cinci ani. “La Mârşani se continuă tradiţia din ultimii cinci ani, când am declanşat acţiunea de împădurire, prin sfătuirea cu cetăţenii comunei, într-o adunare, ne-am hotărât ca, pe aceste terenuri nisipoase, care nu produceau nimic, cetăţenii să îşi cedeze proprietatea pe o perioadă de cinci ani şi noi să ne ocupăm de împăduriri. Cu sprijinul Ministerului Mediului, a celor de la Asociaţia Proprietarilor de Pădure Mârşani, în patru ani am plantat 1.200 de hectare, iar acum continuăm cu încă 150 hectare de pădure”, a declarat Constantin Ghencioiu, primarul comunei doljene Mârşani.

 

Gheorghe Dinucă, inspector-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea: “S-a pornit campania de împăduriri a terenurilor degradate. Este vorba de o suprafaţă de 150 de hectare pe care se vor pune un milion de puieţi. Această acţiune de împădurire a terenurilor degradate este benefică pentru întreaga regiune. Deja cred că toată lumea a aflat şi ştie de această zonă de deşertificare a Olteniei. În sensul acesta, în localitatea Mârşani s-au mai împădurit 1.200 de hectare de teren. La această acţiune participă aproximativ 250 de persoane”.