Mâine : Titlu de Doctor Honoris Causa va fi decernat profesorului Tudorel Toader

0
46

În perioada 6-7 octombrie 2017, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova organizează Conferinţa internaţională bienală. Cu această ocazie, vineri, 6 octombrie 2017, ora 9.30, în Aula Magna (Facultatea de Drept, Calea Bucureşti nr. 107D), va avea loc sedinţa solemnă a Senatului Universităţii din Craiova, în cadrul căreia se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa Domnului Profesor Tudorel Toader.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader este absolvent al celei mai vechi Facultăţi de Drept, cea a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A parcurs treptele carierei academice, asumându-şi inclusiv responsabilităţi de management academic, iar în februarie 2016 a fost ales Rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cariera sa academică s-a împletit armonios şi cu un parcurs în profesiile juridice, în calitate de procuror, avocat membru al baroului Iaşi, judecător constituţional, Ministru al Justiţiei (începând cu februarie 2017).

Contribuţiile prof. univ. dr. Tudorel Toader la domeniile fundamentale de cercetare în ştiinţa dreptului au forţă sistematizatoarea, imprimând soluţii de doctrină în succesiunea Codurilor penale şi în evoluţia normativă în materie penală. În lucrările sale, dreptul penal este în mod constant supus unei analize prin filtre specifice: jurisprudenţa CEDO şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

Activitatea publicistică este susţinută şi de preocuparea pentru mecanismele de protecţie a drepturilor omului şi garantare a libertăţilor fundamentale. În acest context, se confirmă contribuţia domnului profesor şi în calitate de membru al Comisiei de la Veneţia, precum şi în domeniul justiţiei constituţionale şi a mecanismelor interne ale Curţilor Constituţionale.