„Suspendarea fondurilor structurale şi de investiţii pentru Spania şi Portugalia este imorală şi incorectă”

0
440

fonduriComisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) şi Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare (ECON) s-au întâlnit în prezenţa Vicepreşedintelui Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen şi a Comisarului European pentru Politică Regională, Corina Creţu, pentru o dezbatere comună privind planurile Comisiei Europene de a suspenda fondurile structurale şi de investiţii pentru Spania şi Portugalia. 

În luna iulie a acestui an, Consiliul a afirmat că aceste ţări nu au luat măsuri eficiente de a reduce deficitul sub limita de referinţă impusă de Uniunea Europeană şi astfel Comisia Europeană a fost chemată să prezinte planul său de suspendare a fondurilor pentru cele două state membre. 

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă şi membru al Comisiei REGI, a catalogat propunerea de suspendare a fondurilor ca incorectă şi imorală, în contextul în care, Spania şi Portugalia au fost ţările cele mai afectate de criza economică, precum şi de măsurile de austeritate. „Nu am să vă invit pe dumneavoastră, doamnă şi domnule comisar, precum şi o parte a Comisiei, să-l recitim pe Stiglitz şi acuza privitoare la ortodoxia lui 3%, deşi, mi se pare că ar fi o lectură foarte necesară. Ce propuneţi dumneavoastră este în primul rând politic şi moral incorect pentru două dintre cele mai afectate ţări de politica de austeritate din Uniunea Europeană. Vreţi ca la austeritatea trecutului să luaţi măsuri care să o continue?”, susţine deputatul european.euro

Vă invit o clipă să vă aduceţi aminte cazul României

Europarlamentarul român a mai spus că în al doilea rând, sancţionarea regiunilor împotriva unor decizii şi politici aparent luate de guvernele naţionale este un lucru profund inacceptabil şi este un lucru pe care Comisia pentru Dezvoltare Regională şi Comitetul Regiunilor l-au respins întotdeauna. „Precedentul pe care dumneavoastră îl creaţi asupra viitorului Politicii de Coeziune, inclusiv pentru cadrul financiar actual, este extrem de grav şi v-aş invita să vă uitaţi la efectele agregate ale acestor măsuri asupra statelor care implementează noua Politică de Coeziune. Vă invit o clipă să vă aduceţi aminte cazul României, când pentru motive discutabile, au fost suspendate şase Programe Operaţionale. Nu în ultimul rând acuzăm creşterea populismului şi a anti-europenismului. Înainte să blamăm aceste forţe, hai să ne uităm în ograda noastră. Dacă vrem să vedem viitorul Uniunii Europene după 2019, gândiţi-vă ce veţi face şi ce sămânţă veţi cultiva în solul politic al Uniunii pentru ca acest Parlament să fie sprijinul Uniunii sau să devină obstacolul Uniunii”, a mai adăugat Victor Boştinaru.