Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea în regimul comunist

0
45

Mircea DumitruMircea Dumitru, Ministrul Educaţiei, a declarat că nu a fost colaborator al Securităţii în regimul comunist, precizând că există în acest sens o decizie din anul 2007 a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Ministrul susţine că este o încercare de intimidare şi a cerut CNSAS să spună care este poziţia instituţiei în legătură cu statutul său.

“Resping orice fel de acuzaţie care mi-a fost adusă că aş fi colaborat în orice formă cu Securitatea. Nu am făcut poliţie politică. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului în regimul comunist. Nu am semnat niciun angajament. În 2007, am avut o discuţie cu membri ai CNSAS, discuţia a fost după ce presa a cerut, la vremea respectivă, o examinare a mea şi a mai multor persoane. În urma examinării făcute în acea perioadă, am şi dat un document scris aşa încât să se poată face o expertiză grafologică. Rezultatul este cel care apare şi pe site-ul Universităţii Bucureşti. Este vorba de o decizie emisa de CNSAS în anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent colaborator al poliţiei politice comuniste. Solicit CNSAS să vină cu un punct de vedere public din care să rezulte care este poziţia instituţiei în legătură cu statutul meu. Este o calomnie la adresa mea, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public. Nu cred că e o întâmplare. Nu am niciun fel de dovada să leg această acţiune de o persoană sau alta. Nu este ceva întâmplător că exact în momentul în care anunţi că verifici şcolile doctorale apare un astfel de document“, a declarat Ministerul Educaţiei Mircea Dumitru în cadrul unei conferinţe de presă.

Precizările au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au fost vehiculate informaţii potrivit cărora Mircea Dumitru ar fi fost colaborator al Securităţii. “Conform legii, toţi membrii guvernului sunt verificaţi. La final, noi dăm doar decizia dacă au făcut sau nu poliţie politică”, a precizat pentru MEDIAFAX Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS.