Grefierii, personalul auxiliar şi conex de la Judecătoria Craiova şi Tribunalul Dolj şi-au întrerupt, ieri, activitatea, în semn de protest că revendicările lor nu au fost soluţionate. Dacă la Tribunalul Dolj, activitatea de judecată nu a fost perturbată, grefierii programaţi să intre în şedinţele de judecată respectându-şi programul, la Judecătoria Craiova toată lumea a ieşit în faţa instanţei, timp de două ore. Reprezentanţii Sindicatului Justiţia Oltenia spun că întreruperea activităţii – timp de o oră la Tribunal şi două ore la Judecătorie – va dura pe tot parcursul săptămânii, urmând ca vineri, 7 octombrie a.c., să fie organizat un miting de amploare la Bucureşti.
Conform deciziilor luate în cadrul Adunărilor Generale ale personalului auxiliar şi conex de la Tribunalul Dolj şi Judecătoria Craiova, grefierii de la cele două instanţe au ieşit, ieri, în faţa instanţelor, întrerupându-şi activitatea, de la ora 10.00. Motivând că reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au dat nici un semn că ar lua în seamă revendicările grefierilor, aceştia au decis să treacă de la banderola albă la o modalitate mai vizibilă de a atrage atenţia. „În lipsa unui dialog cu Ministerul Justiţiei, noi vom întrerupe activitatea timp de o oră în fiecare zi. Persoanele care ajung însă la instanţă nu au de suferit, pentru că şedinţele se desfăşoară normal, colegii programaţi au intrat în sălile de judecată, la fel cum şi la Registratură este program normal”, ne-a declarat vicepreşedintele sindicatului Justiţia Oltenia, Mihai Ștefan.
La Judecătoria Craiova, în schimb, tot personalul auxiliar şi-a întrerupt activitatea între 10.00 şi 12.00, oamenii ieşind pe scări, în faţa instanţei. Dan Işlicaru, liderul sindicatului Justiţia Oltenia, grefier la Judecătoria Craiova, a precizat că toate cauzele vor fi rezolvate după ora 12.00 şi că această formă de protest va continua cel puţin până vineri, 7 octombrie a.c., când este programat un miting de amploare în Bucureşti.
Reprezentanţii sindicatului spun că nu banii ar fi problema, principalele revendicări ale personalului auxiliar de specialitate şi conex fiind normarea muncii, suplimentarea schemelor de personal auxiliar de specialitate şi conex la nivelul instanţelor şi parchetelor în raport de atribuţiile suplimentare primite odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, adoptarea noului Statut al personalului de specialitate, în concordanţă cu legislaţia europeană, asigurarea resurselor umane şi materiale, dar şi a unei salarizări adecvate în funcţie de responsabilităţile şi sarcinile fiecărui angajat, dar şi înfiinţarea unui organism propriu, respectiv Ordinul Grefierului.