200.000 de licenţe antivirus vor fi puse la dispoziţia liceenilor pentru a-şi proteja calculatoarele. Proiectul face parte dintr-un program amplu de luptă împotriva atacurilor cibernetice, care au crescut alarmant. 200 de experţi din întreaga lume au discutat, la Bucureşti, despre ameninţările din mediul virtual.
Atacurile cibernetice sunt tot mai dese şi mai agresive. Hackerii reuşesc să lase în beznă instituţii importante. Celebrul Eugene Kaspersky, unul dintre cei mai cunoscuţi IT-şti din lume, atrage atenţia că infracţiunile cibernetice vor putea “paraliza” lumea într-un viitor în care depindem tot mai mult de internet.
Guvernele sunt destul de inteligente să înteleagă că cyberweb-ul se poate transforma într-un bumerang care poate crea pagube. Mesajul meu către guvernele din întreaga lume este: investiti mai mult în educatie pentru securitate cibernetică, în universităti! Avem nevoie de ingineri, de specialisti în IT, a spus Eugene Kaspersky
Prima reacţie a apărut: 200.000 de liceeni vor primi gratuit una dintre cele mai complexe tehnologii de protecţie cibernetică.
Tot ce trebuie să facă elevii este să se conecteze pe cert.ro. Au acolo un formular, pe care îl completează cu nume, prenume, CNP. Noi verificăm acel CNP în baza de date a Ministerului Educaţiei, a explicat Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO (Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).
Potrivit specialiştilor, cele mai periculoase atacuri informatice se vor îndrepta către sectorul financiar şi cel al infrastructurilor fizice, precum reţelele de energie electrică sau gaze.