Primăria Craiova construieşte un nou incubator de afaceri

0
118
Lia Olguţa Vasilescu

Primăria Craiova va construi un nou incubator de afaceri. Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine că execuţia se va face cu bani europeni, iar firmele care se vor instala acolo vor beneficia de fonduri nerambursabile şi o serie de alte facilităţi. 

Incubatorul de afaceri al Primăriei Craiova îşi va avea sediul în apropierea Aeroportului, lângă cel pe care l-a amenajat Consiliul Judeţean Dolj. „Primăria Craiova e principalul aplicant şi urmează să vină cu sediul. Îl avem deja, este vizavi de Aeroportul Craiova, la incubatorul de afaceri de acolo”, a precizat primarul Olguţa Vasilescu. Asociaţiei Tinerilor Doljeni Europeni, care a fost desemnată în urma unei licitaţii, întocmeşte acum ghidul pentru accesarea finanţării. Printre altele, acest incubator trebuie să ofere posibilitatea instalării a minimum 24 de firme.

Vor fi primite 24 de firme start-up

„Este vorba de firme start-up, care sunt înfiinţate anul acesta sau pot fi înfiinţate de acum înainte”, a mai spus primarul Craiovei. Firmele care se vor instala în incubatorul de afaceri al Primăriei Craiova vor beneficia, potrivit autorităţilor, de o se serie de facilităţi, toate acordate prin programul de finanţare. Potrivit primarului, la instalare, fiecare firmă va primi 20.000 de lei cu care să-şi achiziţioneze de la utilaje şi până la aparatură de birotică. Excepţie fac vehiculele pentru transportul rutier de mărfuri. Sumele vor fi alocate numai după efectuarea serviciilor şi emiterea facturii”, a precizat edilul Craiovei.

Facilităţi şi bani pentru chiriaşi

Firmele sunt obligate să stea trei ani în acest incubator, pe care Primăria Craiova îl va dota cu utilităţi, birouri şi echipamente IT. În schimb, societăţile vor plăti o taxă de administrare, care va fi cuprinsă între 1 şi 3 euro pe metru pătrat. Autorităţile spun însă că vor avea de câştigat pentru că, pe parcursul perioadei în care vor fi cazate în incubator, vor primi bani suplimentari, cum ar fi o sumă de 3.000 de lei pe an pentru rambursarea costurilor cu utilităţile şi serviciile conexe şi fonduri pentru co-finanţarea unor activităţi, precum participarea la târguri, expoziţii şi activităţi de promovare.

Olguţa Vasilescu promite 20.000 de locuri de muncă

Municipalitatea craioveană se aşteaptă ca să fie create 200 de locuri de muncă în urma amenajării acestui incubator de afaceri. Pe de altă parte, primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că, în primul său an de mandat, au fost create 5.000 de locuri de muncă noi, ultimele 500 de posturi noi fiind puse la dispoziţie de firma Reloc. „Sunt datele pe care le-am primit de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Asta înseamnă că, după primul an, suntem în grafic cu crearea locurilor de muncă. Noi sperăm să ajungă la 20.000 de locuri de muncă”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în conferinţa de presă de ieri.