Cum va arăta noua Urgenţă a Spitalului Judeţean

0
411

Consiliul Judeţean Dolj investeşte nu mai puţin de 7 milioane de euro în modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Urgenţa craioveană ar urma să devină, astfel, una dintre cele mai importante unităţi de profil din ţară. Asta în condiţiile în care la Spitalul Judeţean din Craiova sunt trataţi anual 165.000 de bolnavi, iar Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) trebuie să facă faţă unei aflux de peste 135.000 de cazuri.

Investiţia de modernizare şi extindere a Urgenţei va cuprinde, pe de-o parte, reabilitarea spaţiilor de la parterul actualei clădiri, totalizând 823 de metri pătraţi. Apoi, se va realiza o extindere în curtea interioară, în suprafaţă de 755 metri pătraţi cu un corp de clădire desfăşurat pe patru nivele (S+P+E1+E2) şi legături funcţionale cu construcţii existente, totalizând o suprafaţă desfăşurată de 2.495 metri pătraţi. Tot în plan este prevăzută şi extinderea funcţiunii în cadrul curţii adiacente pe latura de Nord-Est cu un corp de clădire desfăşurat pe un nivel – parter totalizând o suprafaţă desfăşurată de 260 de metri pătraţi.

Subsolul clădirii va fi rezervat, în mare parte, spaţiilor administrative. Aici vor funcţiona un secretariat, o sală de şedinţe pentru raportul de gardă şi un oficiu, un birou al medicului-şef, al asistentului-şef şi al administratorului, dar şi depozitele. Tot la subsol se vor regăsi mai multe vestiare şi oficii, precum şi spaţii tehnice – camere de racord şi asigurare utilităţi, camere necesare specificului medical, Camera server/IT/monitoare şi alte anexe.

Urgenţa, prevăzută cu subsol, parter şi două etaje

Parterul Urgenţei este prevăzut cu o zonă de acces pentru pacienţi şi aparţinători. Aici se va face trierea pacienţilor şi va fi amenajat un spaţiu rezervat aparţinătorilor bolnavilor. Tot la parterul UPU se va înfiinţa un Birou de Poliţie. Se vor regăsi, de asemenea, un modul pentru consultaţii adulţi (21 paturi), un modul consultaţii obstetrică-ginecologie (2 paturi), un modul consultaţii şi terapie imediată pediatrie (8 paturi), un modul terapie imediată adulţi (15 paturi), un modul resuscitare (4 paturi), un modul terapie intensivă de scurtă durată (2 paturi), un observator pacienţi necritici adulţi (5 paturi), computer tomograf, sterilizare instrumentar, laborator sau un birou telemedicină.

La etajul întâi va fi amenajat un bloc operator destinat intervenţiilor specifice de urgenţă/traume. Acesta va avea două săli de operaţii, anexe funcţionale (vestiar filtru de acces pentru personal bărbaţi, vestiar filtru de acces pentru personal femei, filtru de acces materiale, birou şef UPU cu grup sanitar, bancă de sânge, ţesuturi sau punct transfuzii) şi spaţii administrative. Tot aici va funcţiona şi un modul educaţional format din sală multifuncţională, care se poate amenaja şi folosi ca sală de curs, sală de seminarii, training, simulator, sală de conferinţe sau bibliotecă în funcţie de modul de mobilare, şi spaţii anexe. În varianta de ocupare maximă (tip auditoriu cu scaune) capacitatea sălii va fi de 80 de persoane. În varianta de ocupare medie (tip sală de curs, bibliotecă cu bănci sau spaţiu conferinţe) capacitatea sălii va fi de 40 de persoane.

La etajul al doilea, pe lângă cele două lifturi care vor transporta pacienţii, va exista şi un hol pentru pasarelele de legătură cu Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi Secţia Cardiovasculară, precum şi pasarele de legătură cu ATI a spitalului şi Secţia Cardiovasculară sau un nod de circulaţie secundar.

Tehnologii de ultimă oră, folosite pentru salvarea de vieţi

Proiectul modernizării şi extinderii UPU va aduce tehnologii de ultimă oră, menite să ajute la îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite pacienţilor. Printre acestea, Instalaţia de Transport Pneumatic, un sistem de transport la distanţă a analizelor medicale şi a rezultatelor de la laboratorul spitalului către parter şi etajul 1 din incinta UPU. Tot prin Instalaţia de Transport Pneumatic se poate asigura transportul dispozitivelor medicale, consumabilelor şi materialelor medicale, al sângelui şi al altor probe destinate analizelor de laborator, al medicamentelor şi chiar al documentelor de uz intern spitalicesc. Sistemul asigură mişcarea automatizată a recipientelor fie orizontal, fie vertical, în două direcţii, printr-o reţea de tuburi singulare, prin procesul de aspirare-presiune a aerului.

În cadrul UPU se vor mai găsi şi alte sisteme performante, între care sisteme de detecţie şi avertizare în caz de incendiu, monitorizare şi comandă a instalaţiilor de siguranţă la foc a clădirii, supraveghere video, control acces, detecţie şi avertizare în caz de efracţie, semnalizare soră-bolnav şi monitorizare bolnavi.