Antonescu: Ponta a vorbit în numele procurorului general, ceea ce este inacceptabil

0
93
Crin Antonescu

Liderul PNL, preşedintele Senatului Crin Antonescu, declară că Victor Ponta a vorbit în numele procurorului general, ceea ce „este inacceptabil”, el arătând că premierul, prin atribuţiile constituţionale, nu poate da explicaţii sau mesaje în numele procurorului general. „Şeful Executivului, domnul Victor Ponta, a vorbit în numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat, cum era băsist, cum a făcut dosare politice şi cum domniile lor, nu ştiu exact cine, nu mai ţin băsişti în funcţie. Este inacceptabil, primul-ministru, prin atribuţiile Constituţionale, nu poate şi nu are nevoie nici să dea explicaţii, nici să dea mesaje în numele procurorului general. Şeful statului nu se lasă mai prejos”, a declarat Antonescu ieri, într-o conferinţă de presă. Referindu-se la declaraţiile din ultimele zile ale preşedintelui şi premierului, liderul PNL a arătat că, dacă în cazul primului-ministru păstrează speranţa că „a fost doar o greşeală”, impresia generală pe care acestea le transmit este cea de „mesaje de forţă pe deasupra legilor, a principiilor, a cetăţenilor”. „Mesaje de forţă care vor să spună: eu controlez în această zonă mai mult sau eu controlez încă – în cazul preşedintelui – această zonă”, a continuat el. Ulterior, Antonescu i-a mai dat un avertisment premierului, precizând că „nu mă leagă nimic din trecut şi nu am planuri de viitor cu Traian Băsescu. Am încă planuri de viitor şi planuri majore cu Victor Ponta. Am, în orice caz, împreună cu Victor Ponta obligaţii şi responsabilităţi majore în prezent, azi, ca şi mâine. Victor Ponta trebuie să ştie că oricine, nu doar Traian Băsescu, oricine încearcă să intimideze, să influenţeze, sau să controleze, procurori sau instanţe în România, va avea în mine un adversar la fel de hotărât, la fel de determinat precum l-a avut Traian Băsescu în toţi aceşti ani”.

În replică, Victor Ponta a precizat că „eu vreau să avem linişte şi să realizăm ceea ce cer oamenii, să avem linişte, să creăm locuri de muncă”. El a menţionat că nu îi va răspunde în public lui Crin Antonescu şi că va face tot ce îi va sta în putinţă pentru ca USL să rămână unită. „Eu cred în USL şi fac tot ce ţine de mine pentru a păstra USL unită şi nu fac critici în public”, a punctat premierul la insistenţele jurnaliştilor.

În schimb purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a făcut declaraţii, pentru Mediafax, şi chiar destul de dure, catalogând atacul lui Crin Antonescu la adresa premierului Victor Ponta ca unul incorect, el arătând că preşedintele PNL trebuie să spună dacă PSD şi PNL mai merg împreună sau dacă liberalul şi-a făcut „alte calcule”. „Poziţionarea e total neserioasă şi suntem dezamăgiţi de faptul că domnul Crin Antonescu nu realizează importanţa construcţiei numită USL. Şi-au pus foarte mulţi speranţa în noi, avem foarte multe obiective mai importante de dus la îndeplinire decât lupta cu Traian Băsescu”, a spus Ivan. El a arătat că astfel de declaraţii, precum cele făcute ieri de Antonescu, pun USL într-o situaţie foarte sensibilă şi dificilă. „În primul rând, aceste declaraţii nu sunt corecte. Domnul Crin Antonescu ştie foarte bine că nimeni din PSD – suntem parteneri de drum de atâta timp – nu a încercat vreodată să politizeze Justiţia. Dimpotrivă, scoaterea Justiţiei din ghearele lui Traian Bsăescu a fost o luptă pe care am dus-o împreună, şi noi şi liberalii şi conservatorii. USL a avut şi are în continuare un astfel de obiectiv”, a precizat Ivan. „Domnul Crin Antonescu, dincolo de supărările pe care şi le caută văd că periodic, odată la o săpătămână, la două sptămâni, ca să atace PSD, trebuie să-şi lămurească până la urmă ce vrea să facă în continuare. Mai mergem pe acelaşi drum, e important să răspundem aşteptărilor celor care ne-au votat sau e mai important să se poziţioneze ba împotriva Roşiei Montane, ba împotriva lui Victor Ponta”, a continuat Ivan. Această „căutare disperată” de voturi îl face pe Crin Antonescu să greşească fundamental, crede purtătorul de cuvânt al PSD şi „până la urmă, Crin Antonescu trebuie să răspundă la o întrebare foarte simplă: mai mergem împreună sau şi-a făcut alte calcule?”.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a apreciat ieri, într-o declaraţie remisă Mediafax, că s-a ajuns „într-o situaţie incredibilă”, „ca anumiţi parteneri din USL, alianţa fondată pe încredere, să ajungă să stea la pândă, să atace pentru a capitaliza politic pe seama declaraţiilor celuilalt”, el opinând că este nevoie „de urgenţă”, de o reuniune a USL.