Siria şi Turcia s-au bombardat reciproc

0
135

Cel puţin cinci persoane au murit şi alte nouă au fost rănite miercuri seară în Turcia, într-un atac cu obuze lansate din Siria, într-o zonă situată la frontiera dintre cele două state. Este vorba de localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL). Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de şase ani. Doi dintre răniţi sunt agenţi de poliţie.

Drept răspuns, armata turcă a bombardat şi ea, în noaptea de miercuri spre joi, dar şi pe parcursul zilei de ieri, poziţiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două ţări, a declarat o sursă din domeniul securităţii. „Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forţelor noastre armate (…), care au bombardat, de-a lungul frontierei, ţinte identificate pe radar”, a recunoscut chiar premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un comunicat. „Turcia nu va lăsa niciodată nepedepsite asemenea provocări din partea regimului sirian, care ameninţă securitatea noastră naţională, cu respectarea dreptului internaţional şi regulilor de intervenţie”, a adăugat el. Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), „mai mulţi soldaţi sirieni” au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a calificat incidental ca fiind „foarte grav, care depăşeşte orice limită” şi a luat imediat legătura, prin telefon, cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon. De asemenea, într-o scrisoare a ambasadorului său la ONU, Ertugul Apakan, adresată  secretarului general al ONU şi ambasadorului Guatemalei, Gert Rosenthal, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului în octombrie, Ankara califică incidentul drept „un act de agresiune din partea Siriei împotriva Turciei”. Tot miercuri seară, la solicitarea Turciei, ţările membre NATO şi-au exprimat solidaritatea cu această ţară, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles. În cursul acestei reuniuni, „toţi aliaţii au condamnat” incidentul „şi au exprimat un mesaj ferm de susţinere a Turciei”. „Alianţa (Nord-Atlantică) reclamă încetarea imediată a unor asemenea acte agresive faţă de un aliat”, se arată într-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii. O poziţie similară a avut şi UE, care a condamnat ferm, ieri, tirurile armatei siriene asupra satului turcesc Akçakale şi le-a cerut tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere. Acest „incident ilustrează clar efectele tragice ale extinderii crizei siriene în ţările vecine”, a exclamat reprezentanta UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Parlamentul turc a autorizat, ieri, operaţiunile militare în Siria, a anunţat presa turcă. Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce. Decizia Parlamentului turc nu înseamnă un mandat pentru un război cu Siria, având mai degrabă un caracter „disuasiv”, a explicat vicepremierul turc, Besir Atalay, citat de AFP, care a menţionat şi că, ieri, Siria a prezentat scuze Turciei şi a promis că un astfel de incident nu se va mai produce.