Consilierii municipali au votat tranzacţia terenului de la Polivalentă

0
293

După ce s-au contrat o jumătate de oră, dând vina unii pe alţii că nu au reuşit să se înţeleagă cu proprietarii şi presaţi fiind de finalizarea la Polivalentă, consilierii municipali nu au mai avut altceva de făcut decât să ridice mâna, votând pentru o tranzacţie de 200.000 de euro din bani publici. Plenul a avut parte şi de o situaţie hilară, atât aleşii locali, cât şi autorităţile certându-se pe o modalitate de rezolvare a lucrurilor care nu avea nimic de-a face cu acest caz. 

Fostul viceprimar, Mărinică Dincă a dat tonul discuţiilor.Acesta a spus Executivului că s-a aventurat direct la cumpărarea terenului, în loc să uzeze de o modalitate care este la îndemâna autorităţilor, şi anume exproprierea pentru utilitate publică. Drept exemplu, Dincă a amintit cazul celor două imobile de pe strada Arieş, expropriate pe mandatul său pentru construcţia pasajului subteran. ”Un copil, care a făcut clasa I şi care ştie adunarea şi scăderea, îşi dă seama că, pe strada Arieş, am luat două vile cu 13 apartamente şi cu terenul aferent, aproximativ 700 de metri pătraţi, cu 700.000 de euro. Şi nu mai demult de un an de zile când preţurile erau oarecum mai sus decât acum. Dar acum luăm doar suprafaţa de teren cu 200.000 de euro. Acel teren şi acele clădiri erau în centrul Craiovei, erau reabilitate, iar în cauza respectivă s-a mers pe procedura exproprierii. Singura mea problemă este legată de răspundere pentru că preţul e cu mult mai mare, iar pe de altă parte, autorităţile locale sau centrale au la dispoziţie exproprierea”, a arătat Dincă.

Un nou meci Dincă-Calangiu

În buna tradiţie statornicită de câteva şedinţe încoace,  viceprimarul Cristina Calangiu  i-a dat replica fostului vice. ”Nu vă supăraţi, dacă aveaţi soluţia de rezolvare a acestei probleme, care datează din 1997, de ce nu aţi făcut-o? Noi acum, din păcate, suntem la un termen-limită tocmai din cauza faptului că nu aţi avut curaj să vă asumaţi responsabilităţi, despre asta este vorba. Problemele trebuie rezolvate, nu doar discutate, că de discutat putem să discutăm ani în şir. Vă rog frumos să ne explicaţi de ce Dumnezeu nu aţi făcut anul trecut că eraţi aici. Vorbim despre ce?”, a ridicat tonul Calangiu. ”În 2010 şi 2011 au fost făcute două exproprieri pe suprafeţe de teren cel puţin egale dacă nu mai mari. Una e pe strada ”A.I. Cuza” , lângă Judecătorie …”. Însă Dincă nu a mai apucat să-şi termine ideea pentru că viceprimăriţa a sărit din nou: ”Şi de ce nu aţi făcut-o pe asta?”, s-a răstit Calangiu. ” Şi ce propuneţi dumneavoastră? Să facem expropriere, acum, după ce s-a construit Sala Polivalentă? De ce nu aţi făcut asta mai devreme? E vina mea că nu aţi fost în stare voi de aici, nici unul, ca să vă daţi seama de chestia asta?”, a intervenit şi primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Demolările de pe Arieş: când lăudate, când criticate

Pe un ton şi mai tranşant,  Cristina Calangiu s-a repezit să-l pună la punct pe consilier. ”Ce vă aşteptaţi ca acel teren să vi-l facă cadou. Vă legaţi de o chichiţă ca să dovedeţi ce? Din momentul în care omul a cerut terenul, în 2007, trebuia să vă aşteptaţi că, la un moment dat, va cere şi banii, nu?  Invocaţi aşa nişte amănunte ca şi cum nu aţi fi fost aici, iar acum e prea târziu. Nu se mai poate ce vreţi dumneavoastră şi nu se mai poate tocmai din cauza activităţii minunate din perioada respectivă”.  A intervenit şi viceprimarul Florentin Tudor, care a ţinut să-i spună fostului vice  i-a amintit apoi fostului vice că, dacă ar fi dorit, ar fi putut să le facă el exproprierile de la Polivalentă. ”Pentru că tot au fost amintite exproprierările de pe Arieş, vreau să vă spun că am mai tras vreo câteva luni de zile pentru că nu s-au făcut aşa cum trebuie. Ştiţi şi dumneavoastră cât durează o expropriere. Mai mult, în mandatul trecut, aţi avut în spate o majoritate covârşitoare care să ia toate aceste decizii pe care astăzi le contestaţi. Eu vă spun, domnule coleg, că de la noi cetăţenii aşteaptă soluţii tehnice, s-au săturat de discuţii”.

Uite exproprierea, nu e exproprierea

Pentru a potoli tonul discuţiilor, secretarul Nicoleta Miulescu s-a văzut nevoită să intervină cu câteva explicaţii. După ce le-a povestit toată istoria, de natură juridică, a acestui teren, Miulescu le-a spus consilierilor că Primăria Craiova nu avea cum să exproprieze acest teren întrucât procedura era de lungă durată, lăsând să se înţeleagă că nu s-ar fi finalizat nici dacă ar fi fost demarată din 2008, când au început şicanele cu proprietarii. ”De vreo doi ani de zile, de la sfârşitul lui 2008, începe această mediere între noi. Ori procedura de expropriere ducea cu mult perioada de finalizare şi afecta protocolul încheiat între Primăria Craiova şi CNI. Ne-am dus pe varianta cumpărării, variantă legală aprobată de consilierii municipali şi suntem acum în faza de a stabili valoarea”, a spus Nicoleta Miulescu. Secretarul a fost contrazis subtil de consilierul Bianca Predescu, care a ţinut să specifice faptul că exproprierea pentru utilitate publică se poate face în câteva cazuri, cum ar fi pentru construcţia de drumuri publici sau introducerea reţelelor de utilităţi, problema în discuţie încheindu-se brusc.

Din calculele Primăriei, preţul nu e totuşi mare

A rămas în picioare însă preţul piperat al acestei tranzacţii. Tot secretarul Nicoleta Miulescu a fost cel care a venit cu explicaţia pe cifre, spunându-le consilierilor că acesta este un preţ global care include şi eventualele despăgubiri percepute pentru nefolosinţa terenului la care proprietarii promit că renunţă după încheierea contractului de vânzare-cumpărare. ” Ne-am raportat inclusiv la actul de vânzare a unei porţiuni. Domnul Găină şi soţia dânsului cumpără vreo 300 şi ceva de metri din acest amplasament cu 280 de milioane, deci cu 158 de euro pe metru pătrat. Noi cu cât am crescut? De la 160 de euro cu cât l-a luat, plus folosinţa pentru cei trei ani pe care nu l-a folosit – şi ne-o cer într-o acţiune în instanţă-  înseamnă să le dăm la preţul de vânzare de până la 215 de euro. Până la urmă noi trebuie să stingem litigiul existent, pentru că expertul ne spune că trebuie să plătim 10 miliarde pentru folosinţa terenului”. ”Nu ştiu ce socoteală face doamna secretar. Nu e vorba de 215 euro, ci de 275 de euro. Şi dacă transformăm suma în euro, la cusul din data încherierii actului de vânzare, o să vedem că e vorba de aceeaşi sumă pe care a cerut-o înainte. Dacă dânsul cerea 1.000 de euro pe metru pătrat, pe baza argumentaţiei pe care eu am auzit-o aici, noi am fi trebuit să dăm banii?”. Într-un stil ironic, consilierul liberal, Emilan Ştefârţă a pua punctul pe ”i”, spunând că nu e nici prima şi nici ultima dată când Primăria este escrocată. ”După modelul panourilor cu primarii Craiovei, ar trebui să se pună un panou şi în spatele Primăriei cu cei care ne-au escrocat, pentru că nu sunt foarte puţini”. Pe un ton mai dur, consilierul PDL, Marian Vasile a cerut să se evidenţieze nominal votul pentru ”a nu da cu subsemnatul”.

În cele din urmă, proiectul a trecut lejer cu votul consilierilor USL şi UNPR, cei trei consilieri PDL şi singurul consilier PP-DD care a fost prezent abţinându-se de la vot.