„Istoria unui spectacol”: lumea lui Caragiale văzută de maestrul Gigi Căciuleanu

0
368

Telespectatorii pot urmări în premieră la TVR 2 – astăzi, de la ora 18.00, şi mâine, 6 octombrie, de la ora 17.00 – „Istoria unui spectacol”, un making-of al spectacolului „D’ale noastre”, realizat de Gigi Căciuleanu. O reprezentaţie a acestuia va avea loc şi la Craiova, marţi, 9 octombrie, în deschiderea Săptămânii Caragiale, eveniment organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu. Spectacol ieşit din tipare, care i-a surprins, cu ocazia premierei din iunie a.c., chiar şi pe cei familiarizaţi cu universul inclasabil al lui Gigi Căciuleanu, „D’ale noastre” va deschide, de asemenea, Festivalul Naţional de Teatru – pe 26 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

„Istoria unui spectacol” cuprinde imagini în exclusivitate din cadrul repetiţiilor pentru spectacolul de teatru coregrafic „D’ale noastre”, dar şi fragmente din premiera oficială care a avut loc, pe 15 iunie a.c., la Teatrul Naţional din Bucureşti. „D’ale noastre” va avea în acest weekend primele două reprezentaţii în cadrul stagiunii de toamnă a TNB.

Telespectatorii vor putea descoperi portretul maestrului Gigi Căciuleanu, dar şi povestea spectacolului „D’ale noastre” în filmul realizat de Andrei Măgălie. «Două luni de repetiţii alături de Gigi Căciuleanu în realizarea unui spectacol despre lumea personajelor lui Caragiale. Cei 11 actori devin sub bagheta sa „11 DansActori”. „Istoria unui spectacol” este un film în care fragmentele de repetiţii se împletesc cu spectacolul, într-un puzzle omogen şi complex», spune realizatorul TV Andrei Măgălie.

Spectacolul „D’ale noastre” este susţinut pe scena TNB de „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, trupă din care fac parte Ramona Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru Călin, Lari Giorgescu, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Vanda Ştefănescu şi István Téglás.

Maestrul Gigi Căciuleanu a absolvit Şcoala de Coregrafie din Bucureşti, sub îndrumarea coregrafei Miriam Răducanu. A continuat studiul tehnicilor coregrafice în cadrul Teatrului „Balşoi” din Moscova, devenind ulterior solist al Operei din Bucureşti. În anul 1994 a înfiinţat compania de dans care îi poartă numele, iar din anul 2001 este director artistic al Baletului Naţional Chilian „El Banch”.

 

 

Dansat de tineri actori, membri ai Companiei „Gigi Căciuleanu Romania Dance”, „D’ale noastre” (regia şi coregrafia – Gigi Căciuleanu, scenografia – Corina Grămoşteanu) întrupează un vis mai vechi al maestrului, rescriind în insolitul limbaj al „teatrului coregrafic”, pe care el îl practică, tipologii şi relaţii definitorii pentru opera lui Caragiale. Spectacolul este realizat în parteneriat de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” (sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”) şi de Fundaţia „Art Production”, cu sprijinul JTI şi al Bibliotecii Naţionale a României.

„D’ale noastre” va deschide cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie. Evenimentul va cuprinde 32 de spectacole grupate în şase secţiuni, care vor fi prezentate pe nouă dintre scenele Capitalei. Programul complet se regăseşte pe www.fnt.ro.

La Craiova, „D’ale noastre” (durata: o oră şi 20 de minute, fără pauză) va fi prezentat în cadrul Săptămânii Caragiale (9-14 octombrie), reprezentaţia urmând a avea loc marţi, 9 octombrie, de la ora 20.00, în Sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia instituţiei (tel. 0251. 413.677), la preţurile de 40 şi 50 de lei.