Băileştiul se transformă, băileştenii abia aşteaptă!

0
355

Zarvă mare la Băileşti, unde constructorii pun în practică cele trei proiecte cu finanţare europeană din cadrul Programului Operaţional Regional, în valoare de peste 10 milioane de euro, constând în modernizarea străzilor, trotuarelor şi înfiinţarea de parcări auto, modernizare şi extinderea Parcului Tineretului şi introducerea unui sistem de supraveghere urbană. De cum decurg lucrările de execuţie, şi cât de responsabili sunt constructorii angajaţi să le ducă la bun sfârşit, s-a interesat, ieri, prefectul judeţului, Nicolae Giugea, care alături de primarul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu, a făcut o vizită de lucru la faţa locului. Concluzia: lucrurile merg ca unse – sperăm noi că în permanenţă, nu doar în prezenţa camerelor de filmat, căci ieri, în faţa presei, muncitorii păreau să aibă o poftă de lucru incredibilă.

Demarate în luna mai a.c., lucrările de modernizare şi extindere a parcului Tineretului din Băileşti au ajuns, după spusele primarului Costel Pistriţu, în punctul de finalizare pe partea de utilităţi, şi, dacă vremea o va permite, se va trece la etapa amenajărilor peisagistice. „A fost introdusă apa şi s-a făcut alimentarea cu energie electrică, urmează stâlpii şi mobilierul urban. Nu ştiu dacă ne va mai permite vremea şi pentru lucrările pe parte de peisagistică, însă în primăvară 100% ele vor fi demarate. Vrem ca acest parc să beneficieze de toate utilităţile care se impun într-un astfel de loc: bănci, coşuri de gunoi, un foişor, alei asfaltate şi foarte multă vegetaţie”, a explicat edilul procesul de transformare al celor 12.000 de mp, a cărui valoare se ridică la circa 1 milion de euro. „Constat că s-au protejat exemplarele foarte rare din vegetaţia iniţială şi nu se face o modernizare prin excludere, ci prin includere: includerea a tot ceea ce este bun. Toată lumea a înţeles că trebuie să se lucreze responsabil. Suntem în grafice, lucările se execută aşa cum trebuie şi, aşa cum am mai spus, se pune în valoare tot potenţialul biologic al acestei grădini”, a venit completarea din partea prefectului Nicolae Giugea.

Utilul şi plăcutul merg mână-n mână

La câţiva metri depărtare de parcul cel mare, un parc mai mic aşteaptă să-i vină rândul la execuţie. Primarul Pistriţu a spus că acesta va fi destinat tinerilor, întrucât în apropiere se află mai multe unităţi de învăţământ şi vizavi de acesta există şi o seră în care cresc florile ce vor fi plantate în oraş, lucru care l-a inspirat pe prefectul de Dolj: „Referitor la aceste sere, vreau să vă dau un sfat, acum depinde de dumneavostră dacă îl acceptaţi: ar fi bine ca această seră să fie în cotutelă cu şcolile, astfel încât copii să aibă posibilitatea să înveţe speciile şi soiurile de plante, să se înveţe cu frumosul, pentru că poate femeia e mai frumoasă decât floarea, dacă nu sunt pe acceaşi treaptă”.

Supravegherea video sur…prinde hoţii

O altă componentă a proiectului depus pe Programul Integrat de Dezvoltare Urbană – sistemul de supraveghere video a oraşului – este aproape de finalizare. Au fost amplasate 42 de camere, iar eficienţa lor a fost deja probată. „Au fost în jur de 12 situaţii pe care noi le-am sesizat Poliţiei prin înregistrările acestor camere. Am mers la domiciuliul suspecţilor, unde s-a găsit ceea ce s-a luat, aşadar, putem spune că este eficient şi că pe viitor ne gândim să-l extindem şi la culturile agricole”, a afirmat primarul Costel Pistriţu.

S-a început şi reabilitarea străzilor

Cel de-al treilea proiect, pentru modernizarea străzilor, a trotuarelor şi înfiinţarea de parcări auto, a cărui investiţie se ridică la circa 10 milioane de euro, a impresionat, ieri, toată lumea prezentă. Poate şi datorită vizibilei efervescenţe a muncitorilor, care trudeau la reabilitarea străzilor. Numai că cetăţenii i-au cam dat de gol… „Îmi place ce se face, e foarte bine ce se întâmplă, dar merg cam încet treburile. Cică nu prea au materiale băieţii ăştia aici, să lucreze”, a mărturisit băileşteanul Nicolae Nicolae. În orice caz, mai devreme sau mai târziu, potrivit primarului din Băileşti, într-o primă fază vor fi reabilitate 25 de străzi, totalizând circa 24 de km şi, totodată, 46 de km de trotuare, vor fi create parcări auto pe partea dreaptă a axului străzii principale – în jur de 380 de locuri – iar în arealul a patru blocuri, de la P1 la P4, se vor realiza patru parcări mari.