ZIUA LIMBII ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA KLADOVO

0
491

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în mijlocul comunității românești din Kladovo – Serbia, printr-un eveniment sugestiv intitulat FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM. Manifestarea s-a bucurat de sprijinul nemijlocit și organizarea a două asociații românești din Kladovo și a portalului media jurnalromanesc.ro. Oaspeți de seamă au fost alături de frații noștri din Kladovo, printre care prefectul județului Mehedinți, vicepreședintele Consiliului Județean, Biblioteca Județeană din Dolj, Universitatea din Craiova, Muzeul Olteniei și consulul general al României în Serbia de Răsărit.

Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare FORUM CLADOVA, Asociația EUDAVA CLADOVA, Asociația FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE și Jurnal Românesc au organizat, miercuri, 31 august 2022, un eveniment de suflet în mijlocul comunității românești din Kladovo, pentru a sărbători și marca împreună ZIUA LIMBII ROMÂNE. Evenimentul, sugestiv intitulat „FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM” a reunit români din comunitatea locală, studenți timoceni, dar și invitați de marcă. De asemenea, organizatorii au imaginat întâlnirea ca pe un colocviu, unde s-au dezbătut probleme importante ale comunității românești din Valea Timocului, dar și soluții practice pentru ajutorarea fraților noștri, greu încercați de-a lungul istoriei, precum posibilități și oportunități de finanțare. Manifestarea a început cu intonarea imnurilor de stat ale României și Serbiei. De asemenea, melodiile marelui nostru rapsod Tudor Gheorghe dedicate limbii române, au întregit atmosfera festivă.

Sărbătoarea Limbii Române este una de suflet pentru românii de pretutindeni, dar experiența a arătat că, din anul 2013, de când a fost instituită prin lege, Ziua Limbii Române, este sărbătorită cu o emoție mult mai puternică și cu semnificații mult mai profunde în comunitățile istorice românești din jurul granițelor României. Țara noastră beneficiază de oportunitatea specială de a fi înconjurată de români peste tot în jurul granițelor, iar limba română este uneori singura lor legătură cu țara mamă. Importanța și emoția sărbătorii limbii române a făcut ca la evenimentul din Kladovo să fie prezenți și reprezentanții de la cel mai înalt nivel ai conducerii județului Mehedinți, prefectul Alin Isuf și vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă.

„Este Ziua Limbii Române, o zi extrem de importanță peste tot în lume, acolo unde trăiesc români. Se sărbătorește și în țară, dar ea are o semnificație mult mai emoționantă în comunitățile istorice. După cum știm, România este o țară binecuvântată de Dumnezeu și înconjurată din toate părțile de comunități românești, iar pentru România aceste comunități sunt un  tezaur inestimabil”, a precizat organizatorul evenimentului și director fondator al portalului media jurnalromanesc.ro, Romeo Crîșmaru.

„Nu se putea alege un moment și un loc mai prielnice, mai potrivite, decât aici la Kladovo, pentru desfășurarea acestui eveniment dedicat zilei de 31 August, când sărbătorim Ziua Limbii Române, pentru că aici este o comunitate frumoasă și închegată, puternică. Despre limba română nu putem spune decât că este o enciclopedie, a cunoscut mari schimbări de-a lungul istoriei noastre zbuciumate, multe transformări. Dar să lăsăm specialiștii să vorbească despre asta, pentru tot ceea ce avem noi de făcut este să fim alături de acești oameni inimoși care vorbesc limba română și prețuiesc neamul românesc, să-i sprijinim de câte ori este posibil”, a declarat prefectul județului Mehedinți, Alin Isuf.

„Comunitățile românești, unde limba românească este păstrată din generații în generații cu sfințenie, la fel ca și tradițiile românești, sunt cel mai mare tezaur al României și cel mai bine pot înțelege acest miracol, această realitate, autoritățile locale din județele de frontieră ale României. Dacă uneori până la București este cale lungă, noi, cei care trăim aici în apropierea dumneavoastră simțim cel mai adânc și mai profund pulsul comunităților în care faceți toate eforturile pentru a conserva identitatea românească și o faceți cel mai bine prin păstrarea minunatei noastre limbi românești. Consiliul Județean Mehedinți, pe care îl reprezint astăzi aici, a manifestat în permanență deschidere, grijă și preocupare față de dumneavoastră, frații noștri din Serbia de Răsărit sau Valea Timocului. Știm exact cu câtă greutate vă conservați identitatea și câte eforturi faceți pentru a vă păstra graiul sfânt al patriei mame și pentru asta vă transmit întregul nostru respect și considerație”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă.

Prezența la eveniment a diplomației românești din Serbia a fost asigurată de consulul general al României la Zajecar, care i-a îndemnat pe frații noștri din Valea Timocului să cinstească limba română, să nu le fie rușine și nici frică să o vorbească și să fie mândri că sunt români. Diplomatul a transmis un mesaj din partea ambasadorului României la Belgrad, dedicat acestei manifestări.

„Ziua de 31 august, Ziua Limbii Române, pe care o marcați în cadrul acestui eveniment, are o semnificație specială pentru aproximativ 30 de milioane de persoane din întreaga lume, a căror limbă maternă este limba română, dar și pentru toți cei care o cunosc, o studiază și o utilizează. Limba română mai are o calitate oficială excepțională, este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Limba română este elementul fundamental în păstrarea identității naționale și factor de coeziune pentru comunitățile românești din străinătate și reprezintă, prin istoria și prin unitatea lingvistică a comunităților istorice de români, un argument științific, precum și un argument științific, precum și un instrument de promovare a latinității poporului român”, a precizat ambasadorul României la Belgrad, Excelența Sa doamna Silvia Davidoiu, în mesajul transmis participanților la eveniment.

La rândul său, consulul general al României la Zajecar, Marius Olyver Dilof, a precizat: „Nu trebuie să vă fie rușine că sunteți români, nu trebuie să vă fie rușine că puteți vorbi limba română aici în Serbia! Eu am întâlnit persoane care sunt vorbitori de limba română, vorbesc mai bine limba română, decât pe cea sârbă. A fi român în Serbia nu este o rușine. Vorbiți românește și fiți români cu inima!”.

Și pentru că o astfel de zi festivă, dedicată minunatei noastre limbi române, trebuie cinstită cum se cuvine și prin vocea autorizată a specialiștilor în lingvistică și istorie a limbii, la evenimentul de la Kladovo au fost prezenți patru reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, cercetători științfici și bibliotecare care au vorbit despre promovarea limbii române în afara granițelor, au organizat o expoziție de carte și au făcut o donație importantă de carte românilor din Kladovo.

MATILDA BREAZU, cercetător științific la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Dolj, le-a făcut fraților noștri din Kladovo o surpriză. Mai exact, cu ocazia evenimentului „Frați de limbă și de neam”, organizat la Kladovo, de Ziua limbii române, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a donat Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare „Forum Cladova”, cu generozitatea domnului Mihai Băileșteanu și a Editurii MJM, 150 de volume ale unor scriitori locali contemporani și nu numai, pentru a veni în sprijinul comunității românești din Kladovo, cu scopul promovării culturii române în afara granițelor țării și al realizării unui schimb cultural care deschide calea spre o mai bună cunoaștere a identității și a valorilor românești. Donația cuprinde poezie, proză, eseu, teatru, memorii, critică literară etc.

„Ne bucurăm să fim alături de dumneavoastră pentru a sărbători limba română vorbită, cu un prilej cum nu se poate mai nimerit, chiar de ziua limbii române. Un alt motiv pentru care suntem recunoscători este amabilitatea și generozitatea dumneavoastră de a ne găzdui la Kladovo, pentru a celebra acest eveniment special al varietății lingvistice și culturale cu frații de limbă și de neam”, a declarat, la rândul său, CRISTINA GELEP, asistent cercetare la Biblioteca Județeană Dolj.

Muzeul Olteniei din Craiova, precum și Universitatea din Craiova, acolo unde studenții timoceni preferă într-o majoritate importantă să studieze, au onorat cu prezența lor evenimentul dedicat Zilei Limbii Române, de la Kladovo.

„Studenții care vin din Valea Timocului sunt foarte plini de resurse, ei pot să învețe foarte repede, au nevoie de ajutor, pentru că o limbă trebuie să aibă și un suport scris, dar acesta se rezolvă foarte rapid prin intermediul anului pregătitor. Sunt și studenți foarte buni vorbitori de limba română, în ultima perioadă vin din ce în ce mai motivați, ceea ce ne bucură foarte mult”, a precizat lect. univ. dr. SORIN CAZACU, Prodecan Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova.

Totuși cei mai fericiți dintre participanții la evenimentul dedicat Zilei Limbii Române de la Kladovo au fost românii din Serbia, liderii comunității românești de aici, cei care consideră limba română ca un liant indestructibil în relația lor cu țara mamă România și asta pentru că ei au cele mai mari probleme, pe care de fiecare dată și le strigă cu disperare.

Inaugurarea redacției jurnalromanesc.ro din Kladovo

Un alt eveniment important, care de altfel constituie o premieră absolută a fost inaugurarea primei redacții media de limba română din Kladovo, în care de ziua limbii Române au pășit și oficialitățile județului Mehedinți dar și consulul general al României. Este vorba de redacția portalului media jurnalromanesc.ro, deschisă cu sprijinul și finanțarea Departamentului pentru românii de pretutindeni.

„Redacția ca atare există de la 1 aprilie 2022, astăzi e o inaugurare simbolică. Noi am ajuns la ideea de a face ceva concret, iar nevoia cea mai mare a românilor din această zonă este mass-media de limba română”, a explicat IVAN VRZOGIC, corespondent jurnalromanes.ro din Kladovo.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari  aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că “importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite.