7-8 septembrie, Craiova: / Cea de-a IV-a ediție a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar

0
84

Cancerul bronhopulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluţie foarte rapidă, rata de supravieţuire la 5 anifiind de numai 15%. În plus, conform studiilor, peste 75% dintre pacienți se prezintă la medic în stadiu inoperabil, șansele de supraviețiurie fiind foarte mici. În cadrul celei de IV-a ediții a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar, ce va avea loc între 7-8 septembrie la Craiova, va fi adusă în atenție o temă extrem de importantă – Managementul de caz al pacientului cu cancer bronhopulmonar de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie la servicii paliative.

Ținând cont că diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer reprezintă una dintre principalele provocări pentru domeniul medical în prezent, aducerea în dezbatere a rolului pe care medicina primară îl poate avea în acest context este extrem de importantă și, în plus, având în vedere rata mică de vindecare a acestui tip de cancer, discuțiile privind accesul pacientului la serviciile paliative la noi în țară devin o necesitate.

Față de edițiile anterioare, care au fost organizate pe perioada unei singure zi, Conferința regionala de Cancer Bronhopulmonar din acest an se va desfășura pe perioada a 2 zile, pe parcursul cărora sunt așteptați să susțină prezentări lectori de excepție din țară și străinătate.  Noul manager al spitalului Județean de Urgență Craiova, sef lucr.dr. Alin Demetrianși coordonatorul științific al evenimentului a declarat:

În perioada 7-8 septembrie 2018, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, Asociația pentru Chirurgie Toracică Modernă în Craiova, împreună cu Houston NPA organizează la Craiova cea de-a IV-a ediție a Conferinței regionale (Oltenia) de Cancer bronhopulmonar. Datorită prezenței din ce în ce mai numeroase a participanților interesați de noutățile din diagnosticul și tratamentul cancerului bronhopulmonar, am considerat necesară extinderea timpului alocat conferinței de la o manifestare de o zi Ia o manifestare extinsă, pe parcursul a două zile. Ne dorim în continuare o participare a lectorilor de peste hotare și în acest sens avem confirmarea unei noi participări a domnului prof.dr. Horia Sîrbu, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen (Germania) și am lansat invitația și pentru colegii din țările vecine, din Serbia și Bulgaria”.

Conferința regională de Cancer Bronhopulmonar, ediția a IV-a, își propune să devină un cadru de dialog între cadre medicale cu specialități clinice și chirurgicale, dar și paraclinice. „Printre noutățile cu caracter foarte practic apărute în urma, dar mai ales datorită edițiilor anterioare, merită menționatăînființarea și funcționarea cu regularitate a primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică (CMPT) din regiunea Oltenia, în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dar cu posibilitatea participării tuturor medicilor din specialitățile interesate. Vă așteptăm cu drag la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Regionale (Oltenia) de Cancer Bronhopulmonar!”,  a completat șef lucr.dr. Alin Demetrian.