Medici din state terţe UE vor putea profesa în România

0
350

mediciDin cauza deficitului tot mai mare de personal, cu care se confruntă spitalele din toată ţara, s-a luat decizia de a facilita accesul medicilor, cetăţeni ai unui stat terţ UE, care solicită sau sunt titulari ai Cărţii Albastre a UE, în scopul exercitării profesiei pe teritoriul României. Măsura vine în completarea Strategiei Naţionale pentru Resursa Umană din Sănătate – al cărei accent cade pe retenţia medicilor în ţară – şi care va fi publicată la începutul lunii octombrie.

Prin măsura adoptată medicii cetăţeni ai unui stat terţ, titulari ai Cărţii Albastre a UE eliberată în România sau de un alt stat membru al UE, membri ai Colegiului Medicilor din România, pot exercita profesia fără concurs în primii 2 ani numai în regim salarial în unităţile sanitare care înregistrează un deficit minim de 30% din necesarul de medici specialişti confirmaţi în specialitatea solicitantului. După expirarea termenului de 2 ani, încadrarea medicilor în alte unităţi sanitare publice decât cele menţionate se face numai prin examen/concurs.

În cazul farmaciştilor, Colegiul Farmaciştilor din România întocmeşte şi eliberează cardul profesional european de farmacist, cu respectarea prevederilor europene în materie. De asemenea, există noi dispoziţii cu privire la libera prestare a serviciilor farmaceutice care se aplică farmaciştilor cetăţeni ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparţinând SEE sau ai Confederaţiei Elveţiene.

Mecanism de alertă

S-au introdus şi mecanisme de alertă, prin intermediul cărora autorităţile şi instituţiile competente din România informează toate celelalte state membre cu privire la medicii şi farmaciştii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţile profesionale.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată săptămâna trecută transpune în legislaţia naţională Directiva 2013/55/UE pentru modificarea Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Ministerul Sănătăţii va elabora normele de aplicare a acestui act normativ împreună cu organizaţiile profesionale de profil.