Zeci de gospodării inundate în Bistreţ şi Băileşti

0
98

Ploaia torenţială de miercuri noapte a creat din nou necazuri în mai multe localităţi doljene. Apa a ajuns în curţile oamenilor fiind nevoie de intervenţia pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a o evacua. De data aceasta cele mai afectate localităţi au fost municipiul Băileşti, acolo unde au fost inundate 51 de gospodării, dar şi comuna Bistreţ.

Ieri dimineaţă reprezentanţii Administrației Bazinale de Apă Jiu anunțau că din cauza precipitațiilor înregistrate și propagării, debitele și nivelurile la stațiile hidrometrice pe râul Jiu au fost în general în creștere ușoară în întreg bazinul. Creşteri mai importante de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice Drincea, Brebina, Desnăţui, din cauza precipitaţiilor mai importante cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.

În Băileşti au fost inundate 51 de gospodării

În județul Dolj, din cauza precipitațiilor abundente cu aspect torențial înregistrate, în municipiul Băilești au fost inundate 51 de gospodării după ce canalizarea nu a mai făcut faţă şi nu a mai putut prelua întreaga cantitate de apă. SVSU al CLSU Băilești a intervenit cu trei motopompe pentru a scoate apa din gospodăriile afectate.

Şi în comuna Bistreț au fost inundate 15 curți, patru beciuri şi cinci anexe gospodărești. Mai mult decât atât a fost nevoie ca o persoană să fie evacuată. Pentru a scoate apa din curţi, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, prin formația Dunăre – Bistreț, alcatuită din opt muncitori a acționat cu o autoutilitară și trei motopompe, SVSU Bistreț cu o motopompă, SVSU Bârca cu o motopompă și cetațeni ai comunei Bistreț cu două motopompe. „Menționăm că în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare pe râurile interioare și pe râul Jiu, iar evenimentele enunțate mai sus s-au datorat băltirii din precipitațiile abundente cu aspect torențial înregistrate”, a precizat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Jiu.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum  și de INHGA-CNPH, în următorul interval pe râul Jiu, nivelurile și debitele vor fi în creștere din cauza efectului cumulat al precipitațiilor înregistrate, celor prognozate sub formă de aversă, care izolat mai pot depăși 15-20 litri pe metrul pătrat și propagării din amonte.

Creşteri mai importante de niveluri şi debite, chiar cu depăşirea COTELOR DE ATENŢIE, se pot înregistra pe unele râuri din bazinele hidrografice Drincea, Desnăţui şi  bazinul inferior al Jiului. Reaminitim că mai multe cursuri de apă din judeţul Dolj au fost până ieri seară la ora 20.00 sub avertizare cod galben de inundaţii. Vizate au fost bazinele Desnăţui, dar şi afluenţii din bazinele inferioare ale Jiului şi Oltului.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au participat la o misiune de asistenţă medicală – urgenţă aeriană și au intervenit în 18 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. O mare parte din misiunile pompierilor au vizat însă evacuarea apei din gospodăriile inundate de ploi. În municipiul Băileşti pompierii au intervenit pentru a scoate apa  dintr-o casă, 50 curţi şi beciurile aferente. Şi în comuna Bistreţ s-a intervenit pentru evacuarea apei din 15 curţi, cinci anexe gospodăreşti şi patru beciuri.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă cu Detaşamentul 2 Pompieri Craiova (E.P.A.) – şapte intervenţii, Secţia Pompieri Craiova (E.P.A.) – cinci intervenţii, Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.)– trei intervenţii, Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) – o intervenţie.