Nicolas Maduro a scăpat dintr-un atentat atribuit președintelui columbian

0
173
Venezuelan President Nicolas Maduro (C) is pictured during a ceremony in support of the National Guard in Caracas on August 4, 2018 day in which Venezuela’s controversial Constituent Assembly marks its first anniversary.
The Constituent Assembly marks its first anniversary on August 4 as the embodiment of Maduro’s entrenchment in power despite an economic crisis that has crippled the country’s public services and destroyed its currency. The assembly’s very creation last year was largely responsible for four months of street protests that left some 125 people dead.
/ AFP PHOTO / Juan BARRETO

Nicolas Maduro (55 de ani), anturat de soția sa, miniștri și înalte oficialități militare, în plin discurs, la o ceremonie militară, la Centrul din Caracas, a fost ținta unui atentat, ieri, în timp ce vorbea asistenței. Evenimentul era transmis în direct de televiziunea de stat și, brutal, transmisiunea a fost întreruptă. Potrivit guvernului, un atentat, care îl viza direct pe Nicolas Maduro, s-a aflat la originea situației, provocat de mai multe drone, care au lansat explozibilul, a declarat ministrul Comunicațiilor, Jorge Rodriquez. Potrivit acestuia, încărcătura explozivă a detonat în vecinătatea tribunei prezidențiale, iar altele au explodat în locuri puțin mai îndepărtate. Șapte militari din garda națională au fost răniți și sunt spitalizați. Câteva ore mai târziu, Nicolas Maduro a reapărut la televiziune, acuzând extrema dreaptă și pe președintele columbian, Juan Santos, susținând implicarea SUA în acest „atentat”. Persoanele care au contribuit la finanțarea și organizarea atacului trăiesc în Florida, a spus Nicolas Maduro, care speră în colaborarea administrației Trump în lămurirea acestei afaceri. Mai multe persoane au fost arestate, fără a se oferi alte precizări. Acuzațiile contra Juan Manuel Santos sunt fără fundament, a replicat un reprezentant al guvernului columbian. Președintele Cubei, Miguel Diaz Canel, și liderul Partidului Comunist din Cuba (PCC), Raul Castro, au condamnat atacul, reînnoindu-și susținerea pentru Nicolas Maduro. Un misterios grup rebel, compus din militari și civili, botezat „Mișcarea Nașională a Soldaților în Tricouri”, și-a asumat evenimentul. Venezuela traversează un moment dezastruos economic, inflația fiind preconizată a atinge 1.000.000% la finele anului (FMI). Penuria de alimente, medicamente este resimțită acut de populație. Actualul președinte al Venezuelei, reales, are un mandat până în 2025.