De luni, şantier de-o vară pe strada „A.I. Cuza”!

0
355

strada 1Autorităţile locale pornesc lucrările de reabilitare a străzii „A.I. Cuza”, singura care mai rămăsese nemodernizată în zona Centrului Vechi al Craiovei. Traficul rutier va fi închis, pe tronsoane, începând de luni, şi se va menţine pe tot parcursul lunii august şi în prima jumătate a lunii septembrie, cât durează şantierul. Aici urmează să fie refăcută toată infrastructură, inclusiv trotuarele, iar toate cablurile aeriene vor fi coborâte în subteran pentru aerisirea zonei. 

Lucrările de reabilitare încep de săptămâna aceasta, strada „A.I. Cuza” urmând să fie închisă, de luni, de la ora 6.00 a dimineţii. Autorităţile locale au luat, în cele din urmă, decizia să închidă strada pe tronsoane – mai exista şi varianta de a se închide total – pentru a nu afecta foarte mult traficul din zona centrală. Astfel, pentru început, se va închide porţiunea situată între intersecţia cu strada „Arieş” şi strada „Theodor Aman” (cea de la Casa Albă şi până la intersecţia de la Universitate-sus), iar pe măsură ce lucrările vor avansa, va fi închis traficului rutier şi sectorul dintre intersecţia cu strada „Theodor Aman” şi strada „Unirii”, precum şi strada „Popa Șapcă” – între strada „Unirii” şi strada „Ion Maiorescu”.

Lucrarea ar trebui să fie gata în septembrie

strada 4Șantierul va porni chiar de luni, urmând să fie finalizat la mijlocul lunii septembrie, odată cu începerea anului şcolar, când constructorul ar trebui să predea municipalităţii lucrarea. „Am ales să începem acest şantier în luna august deoarece traficul rutier este foarte redus în perioada vacanţelor, şi sperăm să finalizăm în prima jumătate a lunii septembrie, înainte sau imediat după începerea noului an şcolar”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei, care a inspectat, ieri, strada. În şantier nu va intra segmentul de la Judecătorie, care a fost reabilitat în anul 2005, atunci când a fost şi lărgit perimetrul cu 1.000 de metri pătraţi, acolo amenajându-se cele patru benzi de circulaţie existente acum.

Cablurile de electricitate se coboară în subteran

Potrivit autorităţilor, se va asfalta partea carosabilă, care este plină de gropi, şi vor fi înlocuite bordurile cu unele din granit. Se vor moderniza şi trotuarele, pavelele din ciment fiind înlocuite cu unele tot din granit. De asemenea, reprezentanţii Primăriei Craiova au prevăzut în proiect să fie schimbaţi stâlpii de iluminat şi să fie coborâtă în subteran toată reţeaua de cabluri de pe aceştia. «Partea carosabilă era într-un stadiu avansat de degradare şi trebuia refăcută. Începem alinierea străzii „A.I. Cuza” la centrul istoric, pentru că această stradă rămăsese în urmă», a mai spus edilul-şef al Craiovei, strada „A.I. Cuza” fiind cea mai circulată stradă centrală din Bănie, după Calea Bucureşti.

S-a luat avizul de la Ministerul Culturii

strada 2Lucrarea va fi executată de firma SC Delta ACM, iar autorităţile au precizat că şantierul poate să înceapă fără probleme, fiind luate toate avizele necesare, inclusiv cel de la Ministerul Culturii pentru partea de monumente. „Lucrarea este prinsă pe acordul-cadru de reparaţii străzi, care este derulat de firma SC Delta. Primăria o obţinut avizele necesare, inclusiv cel de la Ministerul Culturii, care era necesar deoarece este vorba de două monumente istorice, statuia domnitorului A.I. Cuza şi cea a regelui Carol I, care se găsesc pe această stradă”, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Statuia regelui Carol I se găseşte la intersecţia de la colegiul cu acelaşi nume, fiind şi cea mai nouă, aşezată pe soclul actual în anul 2007.

Șoferii indisciplinaţi vor fi taxaţi

Cea mai mare problemă însă va fi traficul care se va desfăşura, în toată această perioadă, destul de anevoios. Autorităţile locale au luat în calcul zarva care se va produce şi s-a decis supravegherea şi mai atentă a acestei zone, toate maşinile care vor staţiona fără să respecte semnele rutiere riscând să fie ridicate. „Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi constituite. Autovehiculele ce vor staţiona în această zonă, în perioada lucrărilor, vor fi ridicate şi relocate pe amplasamente din zonele aflate în imediata apropiere”, atenţionează reprezentanţii municipalităţii.

94 de locuri de parcare prin SMS

strada 3După ce se va termina lucrarea de reabilitare, Primăria Craiova va institui, pe această stradă, şi primele locuri de parcare prin SMS. Din cele 129 de locuri de parcare, care au fost aprobate pentru o fază-pilot, 28 de locuri se vor afla pe strada „Romul”; 94 de locuri de parcare pe strada „A.I Cuza” – sectorul dintre intersecţia cu str. „Unirii” şi intersecţia cu strada „Arieş” (de la Mercur şi până la intersecţia de la Universitate), iar restul de 17 locuri pe strada „C.S. Nicolăescu-Plopşor” – sectorul cuprins între intersecţia cu strada „A.I. Cuza” şi intersecţia cu strada „Olteţ” (în faţa Prefecturii). Tariful aprobat pentru parcarea prin SMS este de 2 lei pe oră, autorităţile fiind în curs de implementare a acestui proces.