F-35A, gata de luptă. Cel mai costisitor program al Pentagonului, estimat la 380 de miliarde de dolari.

0
102

f35Forţele Aeriene Americane au declarat că prima unitate de avioane F-35 e gata de luptă. Noul multirol este cel mai costisitor program al Pentagonului, estimat la 380 de miliarde de dolari. F-35 este un aparat de generaţia a cincea care poate descoperi mult mai repede pe radar avioanele inamice şi le poate distruge de la distanţă. Oficialii americani spun că în 2017 noul multirol ar putea fi trimis şi în bazele din Europa şi din Pacific.

Forţele Aeriene Americane vor comanda în total peste 1.700 de F-35 A. Cum noul aparat va înlocui F-16, el a fost deja comandat de încă 10 ţări: Marea Britanie, Australia, Norvegia, Italia, Turcia, Danemarca, Olanda, Israel, Coreea de Sud şi Japonia. Aparatul are încă probleme legate de soft şi este foarte scump. Americanii estimează că peste 3 ani preţul va scădea semnificativ şi va ajunge la 85 de milioane de dolari.

Programul F-35 a fost lansat în urmă cu 15 ani şi a avut întârzieri şi o depăşire de costuri de aproape 70%.

Noul multirol are 3 variante: A, cu decolare şi aterizare convenţionale care va înlocui F-16 şi A-10; B, cu decolare scurtă şi aterizare verticală care va înlocui Harrier; şi C, varianta pentru portavion, care va înlocui F18 Hornet.