Ieri, la orele dimineţii, centrul comunei doljene Ţuglui era însufleţit de un du-te-vino continuu. Întâmplare neaşteptată, cum copiii sunt în plină vacanţă de vară, iar cei mari fie au plecat dis-de-dimineaţă la muncile câmpului, fie deretică prin curţi şi grădini şi nu se arată pe la porţi. La prima vedere, liniştea nu părea să fi alungată de nimic, dar ea se dispersa uşor-uşor cu cât ne apropiam mai mult de curtea Primăriei. Lăsând deoparte treburile, câţiva cetăţeni şi-au găsit puţin timp liber, cât să bată drumul până aici cu diverse hârtii şi hârtiuţe. Prins bine pe scaun, viceprimarul Marin Totoroaţă îi asculta pe rând şi îi distribuia pe fiecare la biroul la care îşi putea rezolva problema. Preţ de două minute, al doilea gospodar-şef al localităţii stă de vorbă cu noi, dar afară, în mijlocul câtorva cetăţeni, acolo unde fiecare îşi spune necazurile, şi bucuriile, şi of-urile, dar şi năzuinţele.
Când au o problemă pe care nu pot s-o descurce singuri, localnicii din Ţuglui vin la Primărie să-i dea de cap. Ştiu că aici vor găsi întotdeauna o îndrumare. “Vin oamenii, că ştiu că-i ajutăm în toate. I-am sprijinit şi cu dosarele pentru subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, la întocmirea documentaţiei, dar le-am depus şi cererile pe Internet, astfel că ei nu au mai fost nevoiţi să plece la Craiova”, a spus Marin Totoroaţă, viceprimarul comunei Ţuglui. Scutiţi de cheltuirea banilor pe autobuz şi de statul la cozi, oamenii au zis “Doamne ajută!”. Mai ales că majoritatea sunt în vârstă, iar agricultura este singura lor sursă de venit. Vârsta medie în comună este de 65 de ani, semn că tinerii caută deja să-şi facă un rost în lumea largă, lăsându-i pe vârstnici să ducă munca, atât cât vor mai putea.
Drumul Jiu-Livezi, bătaia de cap a tuturor
Alin Mărunţelu, din satul Jiu, comuna Ţuglui, are 31 de ani. A plecat demult în Spania, cu soţie cu tot. Vine la sărbători şi în concediu, adus de dorul de copilul pe care este nevoit să-l lase în grija bunicilor. “Lucrez în străinătate de prin 2002-2003, în Spania, acum sunt în concediu şi m-am întors acasă. În loc să stau să mă bucur de copil, să-l duc la antrenament, plec pentru a face bani în altă ţară. Şi fraţii mei muncesc în partea cealaltă, unul dintre ei e plecat în Italia, celălalt în Franţa, împreună cu soţia”, mărturiseşte tânărul, dezamăgit de faptul că şi acum la trecerea unei maşini mari prin sat se îneacă de praf ca şi acum aproape 10 ani când a plecat de acasă. Îi rămâne bucuria revederii cu părinţii, copilul şi prietenii, dar şi tristeţea că lucrurile se mişcă încet acasă. Că lucrurile sunt aproape la fel. “Drumurile sunt sub orice critică. Am maşină scumpă. La două-trei luni aş fi nevoit să-mi schimb toate piesele dacă aş circula pe drumul ăsta tot timpul. E totuşi greu de crezut că la 10 kilometri de Craiova o stradă de 3 kilometri nu se poate asfalta”, spune Alin Mărunţelu. Va pleca din nou, pentru că trebuie să muncească să-şi termine casa începută în satul natal, acolo unde vrea să se întoarcă la un moment dat.
Acelaşi of îl are şi viceprimarul de la Ţuglui, care spune că de doi ani nici un ban de la Guvern nu a avut ca destinaţie comuna sa. Drumul DC 104 Livezi-Jiu, cu gropile-i adânci şi praful până-n nori, aşteaptă în soare asfaltul. Banii investiţi până acum în faza incipientă de execuţie se duc pe apa sâmbetei dacă lucrările nu sunt duse la bun sfârşit. „Proiectul la drumul Livezi-Jiu e început de trei ani. Au venit 3 miliarde şi atât. Aşteptăm şi acum după restul de bani, necesari să ducem la bun sfârşit lucrările. Nu ne sprijină nimeni, pentru că avem altă culoare politică decât cea a celor de la putere. De doi ani niciun ban nu a mai sosit în comună, avem proiecte importante începute şi neterminate”, spune descurajat Marin Totoroaţă.
Autorităţile locale au făcut apel la Crucea Roşie în sprijinul unui localnic cu handicap
Întrerupt de un zgomot puternic când discuta de problema arzătoare a infrastructurii comunale, viceprimarul aruncă o privire în stradă şi face semn să se oprească unui alt cetăţean pentru a-i da o veste bună. Titel Dumitru e de patru ani în cărucior şi într-un ATV de dimensiuni mai mici care-l ajută să bată satul atunci când are treabă. Are 4 milioane de lei vechi pensie de invaliditate şi boala sa poate fi ţinută în frâu doar cu tratamente care costă 5 milioane lunar. Mai mult decât ia, aşadar… Unde mai pui şi că acasă mai sunt doi copii de crescut. Are 90% şanse de recuperare printr-o operaţie pe care nu şi-o poate permite. Vestea bună e că autorităţile locale au trimis o adresă către organizaţia umanitară Crucea Roşie şi că semnalele din partea reprezentanţilor sunt pozitive. Adică bărbatul are şansa să-şi recupereze picioarele, mai mult să-şi recupereze viaţa dinainte. “De aici, de la Primărie, s-au zbătut oamenii pentru mine şi când am avut nevoie de acte, de orice, şi acum, cu apelul la Crucea Roşie”, spune plin de speranţă omul.
Terenul de sport, atracţia celor mici şi celor mari
Plini de speranţă, şi noi trecem mai departe… Stăm de vorbă şi cu cei mai tineri din sat: cum îşi petrec ei timpul la Ţuglui? “Fac parte din echipa de fotbal. Avem meciuri la sfârşit de săptămână, iar marţea şi joia antrenamente. Nu suntem numai noi cei mari, avem şi juniori care se pregătesc să vină din spate”, spune Mihai Fariseu, în vârstă de 22 de ani. Serioşi, băieţii se ţin de fotbal şi promit anul acesta un rezultat mai bun pentru echipa locală – Avântul Ţuglui. Mai ales că terenul de fotbal a beneficiat şi de câteva îmbunătăţiri, fiind montate gradene pentru spectatori şi construite duşuri pentru fotbalişti. “Aceste îmbunătăţiri au fost aduse în 2008-2009 din bani de la bugetul local”, spune viceprimarul. Tot cu fonduri proprii s-au ridicat şi cei 200 de metri de gard în prejma bisericii din apropierea stadionului. Nu puteam să trecem cu vederea, căci e rodul chibzuinţei autorităţilor, locale care se descurcă mai mult pe cont propriu în ultimii doi-trei ani.
***
Asistenţă medicală 24 din 24 de ore
În comună sunt trei medici de familie. Unul dintre cabinete, deschis de doctorul Georgeta Păun, este 24 de ore din 24 la dispoziţia pacienţilor. Trei asistente medicale din localitate – Florica Nastasia, Paula Gavrilă şi Mona Niţă – lucrează chiar şi sâmbăta şi duminica pentru a asigura asistenţă medicală permanentă.