David Mihai Dumitrescu, elevul de Argint al Europei la Geografie

0
759
Un elev care tocmai a terminat clasa a IX-a la Colegiul Național „Carol I” din Craiova și care a avut prilejul de a participa atât la Olimpiada Națională de Geografie, cât și la Olimpiada Europeană de Geografie (anterior Balcaniada de Geografie) a obţinut, în urmă cu aproximativ două săptămâni, medalia de Argint la Olimpiada Europeană de Geografie, care s-a desfăşurat la Belgrad.
 Se numeşte Dumitrescu David Mihai şi este, până acum, singurul elev din Dolj care s-a calificat şi a şi obţinut o performanţă la Olimpiada Europeană de Geografie. Dar, să-l lăsăm pe el să povestească: “La sfârșitul săptămânii în care ONG (Olimpiada Națională de Geografie) s-a desfășurat, la Pitești, la începutul lunii aprilie, am fost nominalizat pentru participarea la EGeo (Olimpiada Europeană de Geografie) în lotul seniorilor (întrucât la data participării aveam 16 ani împliniți, vârsta fiind criteriul de diferențiere între cele două loturi – juniori și seniori). Vestea calificării m-a luat cu totul prin surprindere, căci nu aveam vreo speranță că aș reuși să iau un punctaj de trecere la proba de baraj. Cu toate acestea, am realizat că nu trebuie să las extazul să mă copleșească și că, pentru a atinge performanța de a lua un
premiu la EGeo, este nevoie de efort și de asiduitate. Faptul că geografia este o adevărată amalgamare de științe, ea fiind de neconceput fără fizică, chimie, biologie, pe ramura reală, dar nici fără sociologie, psihologie, chiar filozofie, pe ramura umană, m-a ajutat să înțeleg
informații mai avansate decât cele necesare la ONG, precum și să îmi șlefuiesc cunoștințele deja dobândite. Legând noțiunile și conceptele noi din cărțile din programa EGeo (Geography – An Integrated Approach, respectiv Human Geogaphy – ambele publicate de Editura Universitară Oxford) cu logica și gândirea cimentată prin studiul pentru ONG, dar și cu ajutorul culturii generale, am reușit să mă pregătesc la un nivel rezonabil”.
Olimpiada Europeană, oarecum asemănătoare cu cea naţională
Structura EGeo, care anul acesta s-a desfășurat la Belgrad, capitala Serbiei, a fost oarecum asemănătoare cu cea de la ONG. Olimpiada are trei probe: proba teoretică – 40 de puncte, proba practică – 40 de puncte, proba multimedia – 20 de puncte. Proba teoretică presupune un test scris, pentru a cărui rezolvare se acordă două ore și 30 de minute, cea practică constă într-o deplasare pe teren, însoțită de explicații, urmată de un test de o oră și 15 minute, din informațiile oferite, dar și din cele observate, iar cea multimedia presupune un test de 40 de minute, de tip grilă, cu imagini la fiecare dintre cele 40 de întrebări. În plus, există și un concurs de prezentare de postere, concepute pe baza unei teme oferite înaintea olimpiadei.
Gândire de om matur
În urma olimpiadei, David a obţinut o medalie de argint, precum și o diplomă pentru
prezentarea posterului anterior menționat. “Consider că rezultatele sunt pe măsura eforturilor mele, lucru ce mă motivează ca, în vederea unei posibile participări la olimpiadă anul viitor, să îmi dau silința să dobândesc mai multe cunoștințe și să mă pregătesc mult mai bine. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre olimpiadă fără a vorbi despre lotul nostru, al României. Pe lângă faptul că am izbutit să obținem locul I atât în categoria juniorilor, cât și în cea a seniorilor, atmosfera asigurată de dinamica grupului a făcut stresul aflării rezultatelor mult mai ușor de suportat, prin legarea de prietenii care au șansa de a dăinui mulți ani. Consider că realizarea României la Olimpiada Europeană de Geografie este dovada vie, atât pentru poporul nostru, cât și pentru străinătate, că educația românească încă poate să scoată ce este mai bun din elevi, avantajul nostru fiind întocmai cultura generală, care este nelipsită din studiul geografiei. Dacă elevii și profesorii sunt devotați unor cauze ce se completează, a afla cât mai multe și a preda cât mai multe, performanțele pot avea loc. În acest context, sistemul românesc de învățământ nu trebuie, iarăși, să își coboare standardele, pentru a
obține „note” mai bune. În schimb, trebuie să și le ridice, și să tragă ambițiile tuturor elevilor și profesorilor după acesta, căci fără ambiție, nimic nu se poate realiza!”, a mai precizat David.
Prof. Maria Ciobanu: “David este elevul pe care orice dascăl şi l-ar dori”
 Elevul de Argint al Europei a fost pregătit de prof. Maria Ciobanu,  la C.N. ”Carol I” Craiova, cu o experienţă de 28 de ani în învăţământ, cu rezultate remarcabile obţinute de-a lungul timpului, ultimul fiind obţinut de David. “Ce reprezintă pentru mine și pentru România acest rezultat? Ei bine, lotul olimpic al României a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Geografie la seniori. David este elevul pe care orice dascăl și l-ar dori, un elev inteligent, pasionat de cultură, veșnic în căutare de noi informații, dornic de a împărtăși cu cei din echipă cunoștiințele, un bun camarad și mai presus de toate un copil foarte educat. Mă bucur enorm că am șansa să-l am elev, să pot discuta cu David aspecte, fenomene geografice cu o dificultate foarte mare pentru învățământul preuniversitar. Sunt situații când David rezolvă interdisciplinar cerințele geografice, apelând la cunoștiințele din domeniul fizicii, chimiei și matematicii. Performanță la nivel înalt o fac numai elevii ce au o cultură generală foarte bogată, cei ce nu se rezumă la memorare de texte, rezolvă logic prin argumentare orice subiect. David reușește să obțină aceste rezultate datorită cunoștiințelor, abilitățiilor și nu în ultimul rând a atitudinii faşă de educaţie”, a spus Maria Ciobanu.