Focare de pestă porcină africană, în Dolj

0
365
 În judeţul Dolj, au fost depistate focare de pestă porcină africană în trei localităţi, fiind vorba de Gighera, Ostroveni şi Nedeia, cea din urmă pendinte de Gighera. De fapt, din cea din urmă a început alerta, după ce au fost găsite cadavre de porci mistreţi pe câmp. Situaţia este sub control, nu există motive de panică, induse populaţiei. S-a trecut la sacrificarea porcilor bolnavi sau susceptibili de îmbolnăvire, din gospodării, reprezentanţii Direcţiei Sanitar  Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Dolj (DSVSA) luând toate măsurile de siguranţă pentru cei aflaţi în zonă. 
În urmă cu câteva zile, în apropierea comunei Gighera au fost găsite cadavre ale unor porci mistreţi. S-a dat imediat alerta, necunoscându-se cauza morţii animalelor, fiind trimise analize de laborator, iar confirmarea a venit în foarte scurt timp: „S-a confirmat că sunt focare de pestă porcină africană, în Gighera, Ostroveni şi Nedeia. Au fost sacrificaţi patru porci dintr-o gospodărie din Ostroveni, cinci dintr-o gospodărie din Gighera şi 28 din trei exploataţii din Nedeia. Nu trebuie indusă panica, deoarece acţionăm tot timplul pentru luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii bolii. Oamenii trebuie să ştie că nu sunt ucişi decât animalele bolnave, sau, în gospodărie şi vecinătate, cele susceptibile de purtarea acestui virus. Le recomandăm tuturor deţinătorilor de porci să se adreseze medicilor veterinari, pentru adoptarea măsurilor care pot fi luate. Ca recomandare, ne adresăm proprietarilor să-şi pună, la intrarea în curţi, după ce vin de la câmp, un preş dezinfectat cu soluţii de acest gen, pentru că ei poartă pe picioare virusul şi nu își dau seama. Sunt suspiciuni şi la porcii mistreţi găsiţi morţi, dar aşteptăm rezultatele”, a precizat Costică Retea, director executiv adjunct şi purtător de cuvânt  al DSVSA Dolj.
În urmă cu o lună de zile, la Teasc, a fost descoperit un alt focar de pestă porcină africană, dar situaţia este sub control. În ceea ce priveşte noile zone de pestă porcină africană, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a afirmat: „Astăzi (ieri – n.r.), începând cu ora 10.30, la sediul Prefecturii Dolj, va avea loc şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor, unde se va discuta planul de măsuri care trebuie adoptat. Sunt convins că vor fi luate măsurile necesare, astfel încât să nu avem situaţii dificile”.