ANIȘOARA STĂNCULESCU, Vicepreședinte ALDE Dolj: ”Eliminarea șomajului de lungă durată în rândul tinerilor presupune reformă în educație și o nouă viziune asupra stimulentelor pentru ocupare”
Sindromul așa numit ”Generația Degeaba” se consolidează în realitatea românească. România se află, din nefericire, în top trei la nivelul UE, cu 730.000 de tineri cu varste între 20 și 34 de ani care nu au ocupație, adică nici nu muncesc, nici nu învață. Doljul este, din păcate, în top 10 la nivel național în acest clasament nedorit.
În același timp, specialiștii vorbesc de nevoia pieței muncii din țara noastră de a încadra un milion de oameni. Ieșirea din acest paradox presupune măsuri urgente.
O astfel de măsură ar putea fi intervenția timpurie a statului/ comunității/mediului de afaceri pentru prevenirea șomajului de lungă durată printre tineri, în special în zona rurală, acolo unde este grosul tinerilor care nici nu muncesc, nici nu invață, majoritatea neterminând nici 8 clase.
În fiecare comunitate, către cei aflați în situația de risc de a ajunge în ”generația degeaba”, trebuie direcționate stimulente de ordin financiar. În acest sens, ar putea fi alocate fie de stat, fie de comunitate, fie în parteneriat cu agenții economici privați, ”ajutoare sociale proactive”, astfel încât, fiecare tânăr să se afle în permanență într-o formă de ocupare (loc de muncă, școală sau cursuri de calificare/deprindere de abilități utile pe piața muncii)
”Cercul vicios sărăcie – lipsă de educație și calificare- săracie/dependență de ajutoare sociale pasive trebuie spart printr-o nouă viziune asupra finanțării educației în mediul rural, o nouă abordare a politicilor privind stimulentele sociale, dar și a facilităților pentru angajatorii care califică și angajează persoane din aceste categorii de vârstă”- consideră Anișoara Stănculescu-vicepreședinte ALDE Dolj
ALDE consideră că într-o lume a schimbărilor rapide și ultrarapide nu ne putem permite să nu valorificăm ca națiune un milion de oameni aflați în puterea vârstei, lăsându-i la voia destinului. ”Generația Degeaba” trebuie și poate fi transformată în ”Generatia Se Poate”.
BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ