Reacţia lui Iohannis în scandalul de la DNA: Nu văd niciun motiv de suspendare a Laurei Kovesi

0
167

iohannis_kovesi_Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu vede niciun motiv pentru suspendarea din funcţie a procurorului-şef al DNA Laura Kovesi pe perioada verificărilor făcute de Inspecţia Judiciară, reafirmând că este “mulţumit” de activitatea DNA şi a Parchetului ÎCCJ. “Am auzit aşa multe interceptări încât să mai cred în ele”, a spus Iohannis, care a afirmat că se va afla adevărul după ce instituţiile în măsură vor termina verificările.

Iohannis a fost întrebat dacă vede oportună suspendarea Laurei Kovesi din funcţie până la finalizarea verificărilor. “Nu vad niciun motiv de suspendare”, a replicat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că aşteaptă răspunsuri din partea instituţiilor care fac verificări, însă a spus că statul de drept nu este afectat. “Aştept cu mare interes concluziile verficărilor care se fac instituţional. Nu cred că este afectat statul de drept”, a conchis Iohannis.

Iohannis a afirmat că lupta anticorupţie nu este afectată, ea desfăşurându-se “la viteza ei intrinsecă normală”, însă scandalurile “zguduie” încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi pun semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor României. “Sincer, nu cred că este afectată lupta anticorupţie. Ea se desfăşoară la viteza ei intrinsecă normală, însă nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune. Aceste scandaluri nu sunt bune. Ele zguduie încrederea cetăţeanului în instituţiile statului şi pun mari semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor noştri, de aceea vreau să am clarificări urgente şi nu doar urgente, şi pertinente”, a mai precizat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că aşteaptă răspunsuri din partea Inspecţiei Judiciare, CSM şi ministrul Justiţiei, pentru a afla dacă scandalul a fost creat de media, de politicieni corupţi sau dacă a fost “o scăpare”, însă a spus că statul de drept nu este afectat.

“Trebuie să ştim exact ce e adevărat şi ce nu e adevărat, indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupţi, interesaţi în compromiterea luptei anticorupţie sau dacă chiar a fost o scăpare. Clarificarea trebuie să vină repede şi să fie credibilă, altfel lumea rămâne cu semne de întrebare care în această zonă nu trebuie să existe. Aştept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituţional. Nu cred că este afectat statul de drept”, a conchis Iohannis.