Tineri mulţumiţi după prima probă a Bacalaureatului

0
113

carolIeri, a început adevăratul examen de Bacalaureat, prin proba scrisă la Limba şi literatura română. Au fost două rânduri de subiecte – unul pentru profilul Real, celălalt pentru Umanist. În judeţul Dolj, au participat 3.709 de candidaţi, fiind înregistrate 183 de absenţe, iar doi elevi au fost eliminaţi, pentru încercarea de fraudare a examenului.

Emoţii mari, ieri, printre candidaţii de la Bacalaureat. Aproape 4.000 de cereri au fost înregistrate pentru participarea la proba de Limba şi literatura română. Din păcate, 183 dintre tineri nu s-au prezentat în sălile de examen, iar doi dintre cei prezenţi au fost eliminaţi.

La Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, elevii ieşeau unul după altul. Am vorbit cu doi dintre aceştia. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat, destinate profilului Real (analiza unui text, la prima vedere, din piesa „Madona” de Tudor Muşatescu; realizarea unui conţinut despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor; realizarea unui eseu pe tema viziunii despre viaţă în romanul interbelic) şi s-au părut destul de uşoare candidaţilor. „Nu cred că a fost greu. Mă aştept la o notă de 7,00, iar la proba la alegere am ales Geografia. Aş dori să mă îndrept spre studiul limbilor străine” – Sebastian Mihăiloiu; „Nu a fost foarte dificil. Cred că mă îndrept spre un 8, iar la Geografie, pe care am ales-o, şi spre Matematică, unde este proba profilului, pot obţine şi un 9, iar prima mea opţiune ar fi Academia de Poliţie” – Mihaela Piele.lavinia geonea

La Craiova, dar la Umanist, aceeaşi senzaţie, că nu a fost foarte greu. La această secţiune, subiectele au fost: rezolvarea unor cerinţe dintr-un text din „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu; scrierea unui text argumentativ despre rolul lecturii în dezvoltarea personală; un eseu despre un personaj dintr-un roman psihologic studiat. În faţa Colegiului Naţional „Carol I”, animaţie. Doi dintre candidaţi ne-au explicat ceea ce au trăit: „Cred că a fost destul de accesibil. La Istorie, proba profilului, şi la Geografie, cea pe care am ales-o, cred că voi obţine note bune, iar apoi vreau să mă îndrept spre studii în turism” – Lavinia Geonea; „A fost uşor, mi-am ales Fizica şi sunt convins că voi obţine o medie peste 9,00, iar dorinţa mea este să urmez arhitectura” – Andrei Ionescu.sebastian mihailoiu

Unul cu telefonul, altul cu căşti în urechi

Aşa cum aminteam, din păcate au fost şi două incidente. „Au fost 183 de absenţi, dar şi două eliminări. Unul a fost la Centrul de Examen de la Băileşti, tânărului sunându-i telefonul mobil în timpul susţinerii probei, celălalt la Centrul de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, fiind surprins cu căşti în urechi”, a precizat prof.  Lavinia Elena Craioveanu, preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.