Premierul Dacian Cioloş a decis, astăzi, remanierea echipei guvernamentale

0
330

ciolosPremierul Dacian Cioloş a decis, astăzi, remanierea echipei guvernamentale şi a făcut următoarele propuneri pe care le va transmite Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis:

Ø Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este propus pentru portofoliul de Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice; 

Ø Domnul Petru Sorin Buşe este propus pentru portofoliul de Ministru al Transporturilor;

Ø Doamna Maria Ligor este propusă pentru portofoliul de Ministru Delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni;

Ø Portofoliul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională va fi preluat interimar de Șeful Cancelariei Primului-Ministrului, domnul Dragoş Tudorache.

 Prof. univ. dr. Mircea Dumitru – elemente biografice

 Mircea Dumitru este profesor universitar. Din decembrie 2015, a fost rector al Universităţii din Bucureşti, iar din 2016, Preşedinte al Comisiei de Filosofie şi membru al Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Anterior a fost rector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2011-2015 şi prorector între 2008-2011. A fost membru al CNADTCU în 2012-2016 şi Preşedinte al panelului Știinţe Umaniste şi Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. 

Din 1998 este Doctor în Filosofie al Universităţii din Bucureşti şi, din acelaşi an, Doctor în Filosofie al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA.

A publicat trei cărţi de autor şi este coautorul unui manual de logică şi argumentare. A coordonat colecţia Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iaşi, a publicat zeci de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate.

În 2001 a primit Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române, pentru lucrarea “Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior”  Editura ‘Paideia’, Bucuresti, 2001. În iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile.

Din septembrie 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Este membru al Advanced Reasoning Forum şi al Institute International de Philosophie, Paris şi Preşedinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică. În perioada 2002-2008 a fost membru în  board-ul ştiinţific al New Europe College, iar între 2011 şi 2014, Preşedinte al European Society for Analytic Philosophy.

Vorbeşte fluent limba engleză şi cunoaşte limbile franceză şi germană la un nivel mediu. S-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1960. Este căsătorit şi are doi copii.

 Petru Sorin Buşe – elemente biografice

 Are o experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală. Din septembrie 2010 până în mai 2015 a fost Vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Anterior, tot în cadrul grupului Renault, în perioada iulie 2009 – septembrie 2010  a fost Director General adjunct al RTR, iar în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Inginer Șef Adjunct pentru Rusia.   Între anii 1996 – 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcţia de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007. Emigrat în Canada în anul 1990, până în 1996, a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând şi servicii de inginerie contracte de General Motors. În perioada 1985 – 1990 a fost inginer la Electronica Bucureşti.

A absolvit Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Bucureşti în 1985 şi colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti, specializarea Electro-Mecanică în 1979.

A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) şi INSEAD, Fontainbleau, Franţa, dar şi în cadrul Canadian Management Center, Toronto.  Începând cu anul 1996 a urmat formări tehnice în Sisteme de Producţie Toyota (Lean Production Systems, Lean Manufacturing) şi în practici de business în cadrul Toyota Motor Corporation şi Toyota Institute.

Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză şi are cunoştinţe de italiană şi spaniolă. S-a născut la Bucureşti, la 16 august 1960. Este căsătorit şi are doi copii.

 Maria Ligor – elemente biografice

 Maria Ligor este diplomat de cariera din 1996. Din 30 mai 2013, a preluat postul de ambasador al României în Canada. Tot din 2013, este Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Din ianuarie 2012, pana în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale – Reprezentant special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012, este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor şi membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democraţie (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE. A contribuit la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. A mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg.

S-a specializat în afaceri politice şi administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia şi ştiinţe politice la Université Libre de Bruxelles şi la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, Bucureşti şi studii de inginerie la Universitatea Politehnică. A urmat cursuri de leadership şi management guvernamental organizate de Harvard University, programul Kokkalis, Atena.

In 2004, a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic.  In 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, acordat de Patriarhul României. În 2012, a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. S-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică.