Craiova, topită de codul portocaliu de caniculă

0
318

Canicula a pus stăpânire pe Craiova. Din cauza temperaturilor ridicate, cinci persoane au avut, ieri, nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în plină stradă. Cei mai afectaţi au fost bătrânii şi bolnavii, mai ales cei aflaţi în evidenţe cu probleme cardiace. Din păcate, nici veştile pentru următoarele zile nu sunt deloc bune. Până mâine, cel puţin, judeţul Dolj se află sub avertizare meteorologică de cod portocaliu de caniculă şi este de aşteptat ca indicele de confort termic să depăşească, din nou, pragul critic de 80 de unităţi.

Valul de căldură din ultimele zile i-a pus la grea încercare pe craioveni. În doar câteva ore, zeci de persoane afectate de caniculă au sunat la Ambulanţă după ce li s-a făcut rău în propria locuinţă. Mai mult decât atât, cinci craioveni au căzut pe stradă din cauza atmosferei sufocante. În aceste condiţii, autorităţile sanitare au reamintit că trebuie respectate o serie recomandări venite din partea medicilor. În primul rând, se impune adaptarea la condiţiile meteorologice prin evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00.

Puncte de prim-ajutor, amenajate în Craiova

Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi serviciile de urgenţă din cadrul spitalelor au trecut la activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse. În plus, în judeţul Dolj au fost amenajate şapte puncte de prim-ajutor organizate temporar. La Craiova, există patru astfel de spaţii ce funcţionează la Prefectura Dolj – holul central, la Primărie – Palace, Piaţa Centrală – punct sanitar şi la Asistenţa Socială – Lăpuş. La acestea se adaugă şi punctele de prim-ajutor permanente.

Tot ca măsuri ce trebuie luate în această perioadă, inspectorii DSP au obligaţia să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea  rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

În această perioadă cu temperaturi ridicate, vor fi verificate cu mai multă atenţie şi condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie, din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar, de la depozitare şi prelucrare şi până la comercializarea produselor alimentare. Se va face şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi şi se vor intensifica acţiunile de supraveghere epidemiologică în vederea identificării cazurilor de îmbolnăvire determinate de agenţi patogeni specifici.

Sfaturi din partea medicilor

Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au lansat şi ei o serie de recomandări pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.