Cancerul de col uterin: tipuri, simptome, prevenţie

0
4348
(Sursa foto: Shutterstock)

Cancerul de col uterin (numit si cancer cervical) se dezvoltă în celulele colului uterin, partea inferioară a uterului, care se conectează la vagin. Diferitele tulpini ale papilomavirusului uman (HPV) este o infecţie cu transmitere sexuală şi joacă un rol în provocarea majorităţii cazurilor de cancer de col uterin. Atunci când este expus la HPV, sistemul imunitar al organismului împiedică de obicei virusul să facă rău. Cu toate acestea, în cazul unor persoane, virusul supravieţuieşte ani de zile, iar unele celule cervicale devin canceroase. Se poate reduce riscul de cancer de col uterin prin efectuarea de teste de screening şi cu ajutorul unui vaccin care protejează împotriva infecţiei cu HPV (1).

În acest articol explicăm tipurile de cancer de col uterin, simptomele, cauzele şi factorii de risc, precum şi metodele de prevenţie. Poţi afla mai multe despre cancerul de col uterin aici.

 

Cancerul de col uterin: generalităţi

Colul uterin are 2 părţi principale:

  • ectocervix: este partea exterioară a colului uterin, care poate fi observat în timpul unui examen ginecologic.
  • endocervix: este partea interioară a colului uterin ce formează un canal ce leagă vaginul de uter (2).

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate la nivel global, dar informaţiile şi măsurile de prevenţie pot face diferenţa în lupta împotriva acestuia.

 

Tipuri frecvente de cancer de col uterin

Tipul de cancer de col uterin determină prognosticul şi tratamentul recomandat de medic. Principalele tipuri de cancer de col uterin sunt:

  • carcinom cu celule scuamoase: se dezvoltă în celulele scuamoase din partea exterioară a colului uterin, iar apoi ajunge în vagin. Cele mai multe tipuri de cancer de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase (1).
  • adenocarcinom: începe în celulele glandulare care aliniază canalul cervical.

În unele situaţii, ambele tipuri de celule sunt implicate în dezvoltarea cancerului de col uterin. Cancerul rezultat are caracteristicile carcinoamelor cu celule scuamoase şi ale adenocarcinomului (carcinoame mixte).  Foarte rar, cancerul cervical apare în alte celule din colul uterin (3).

 

Cauzele cancerului cervical

Cancerul de col uterin începe atunci când în celulele sănătoase din colul uterin se dezvoltă mutaţii în ADN, astfel încât celulele îşi modifică ciclul de viaţă obişnuit. Celulele sănătoase se dezvoltă, se înmulţesc şi mor la un moment dat. Din cauza mutaţiilor care apar, celulele se înmulţesc excesiv şi nu mor, formand o masă tumorală. Celulele canceroase invadează ţesuturile din apropiere. Nu se ştie ce cauzează cancerul de col uterin, dar este sigur că HPV joacă un rol important. HPV este foarte frecvent, dar cele mai multe persoane care au virusul nu dezvoltă niciodată cancer. Acest lucru înseamnă că sunt alţi factori precum mediul, stilul de viaţă care determină dacă o persoană va dezvolta cancer de col uterin (1).

 

Factori de risc

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • mai mulţi parteneri sexuali: cu cât numărul de parteneri sexuali este mai mare şi cu cât numărul de parteneri sexuali ai parteneruilui este mai mare cu atât creşte şansa de a dezvolta HPV.
  • activitate sexuală timpurie: începerea vieţii sexuale la o vârstă fragedă creşte riscul de HPV.
  • alte infecţii cu transmitere sexuală: chlamydia, gonoree, sifilis, HIV/SIDA. Toate aceste infecţii cresc riscul de HPV.
  • sistem imunitar slăbit: şansele de a dezvolta cancer cervical cresc în cazul unui sistem imunitar slăbit, afectat de o altă afecţiune sau de HPV.
  • fumat: este asociat cu cancerul de col uterin cu celule scuamoase.
  • expunere la medicamente de prevenire a avortului spontan (1).

 

Simptomele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu provoacă simptome. În cazul bolii mai avansate, pot apărea manifestări precum:

  • sângerări vaginale după actul sexual, între menstruaţii sau la menopauză.
  • sângerări vaginale abundente şi cu miros neplăcut.
  • dureri pelvine în timpul actului sexual.

Dacă apar astfel de simptome, se recomandă un consult medical de urgenţă (1).

 

Prevenirea cancerului cervical

Iată ce trebuie să faci pentru a reduce riscul de cancer de col uterin:

  • întreabă medicul despre posibilitatea vaccinării împotriva cancerului cervical: vaccinul reduce riscul de cancer de col uterin şi alte tipuri de cancer asociate HPV.
  • fă teste Papanicolau periodice: aceste teste pot începe la 21 de ani şi se recomandă repetarea lor la fiecare câţiva ani.
  • fereşte-te de infecţiile cu transmitere sexuală: foloseşte un prezervativ sau limitează numărul de parteneri sexuali.
  • renunţă la fumat: dacă nu fumezi nu începe. Dacă fumezi, întreabă medicul despre strategiile pentru a renunţa.

 

În concluzie, am analizat în acest articol cele mai frecvente tipuri de cancer cervical, simptomele şi semnele de alarmă, factorii de risc şi metodele de prevenire, precum şi importanţa testului Papanicolau în diagnosticarea precoce a acestei afecţiuni. Este esenţial să fim informaţi despre această problemă de sănătate şi să acţionăm în mod responsabil pentru a ne proteja şi a preveni apariţia cancerului cervical. Informează-te, consultă medicul şi efectuează testul Papanicolau în mod regulat, pentru a te asigura că eşti sănătoasă şi pentru a preveni apariţia acestui tip de cancer.

 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) American Cancer Society, „What is cervical cancer”, accesat în data de 03.05.2023: https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/about/what-is-cervical-cancer.html

(2) Mayo Clinic, „Cervical cancer”, accesat în data de 03.05.2023: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501

(3) National Cancer Institute, „What is cervical cancer”, accesat în data de 03.05.2023: https://www.cancer.gov/types/cervical