Abaţia Westminster-locul încoronării lui Charles al III- lea

0
3288

Abaţia Westminster, care, la 6 mai, găzduieşte încoronarea regelui Charles al III- lea, este în centrul istoriei monarhiei britanice de peste un mileniu. În anii 1040, regele Eduard Mărturisitorul a construit o biserică din piatră în locul unei mănăstiri  benedictine ridicate în jurul anului 960. Un documentar al agenţiei France Presse  precizează că debutul construcţiei impozantei abaţii gotice pe care o vedem azi a fost sub regele Henric al III-lea, în 1245. Situată în centrul Londrei, ea a fost concepută ca un loc pentru încoronări şi funeralii ale monarhilor.

ÎNCORONĂRI. Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh ce va fi încoronat în abaţie, la aproape un mileniu după Wilhelm Cuceritorul, în 1066. la abaţia Westminster. De notat că doi monarhi n-au fost încoronaţi: Eduard al V-lea, fost rege de la 9 aprilie 1483 până la detronarea sa după două luni de către unchiul său Richard, Duce de Gloucester, care i-a succedat sub numele de Richard al III-lea. Împreună cu fratele său mai mic, Richard de Shrewsbury, Eduard a fost unul dintre „Prinţii din Turnul Londrei”, care n-au mai fost niciodată văzuţi după ce au fost trimişi, chipurile, pentru propria lor securitate, în Turnul Londrei; Eduard al VIII-lea, fost rege al Marii Britanii, Irlandei şi împărat al Indiei de la moartea tatălui său,  George al V-lea, 20 ianuarie 1936, până la abdicarea sa, 11 decembrie 1936, pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson. Revenind la Charles al III-lea, el va folosi „tronul încoronării”, la fel ca mama sa Elisabeta a II-a, în 1953. Acest tron a fost făcut între 1300 şi 1301. Cândva, în el se găsea Piatra Destinului, folosită secole de-a rândul pentru încoronarea regilor Scoţiei. Este un bloc din gresie furat de studenţi scoţieni în urma unei îndrăzneţe operaţiuni din 1950 şi spart în două din întâmplare. În 1966, în plin avânt al sentimentului independist scoţian, piatra  a fost redată simbolic Scoţiei, convenindu-se, totuşi, că ea să revină în castelul Edinburg din Westminster pentru încoronări.

CĂSĂTORII. Abaţia a servit şi pentru căsătoriile regale, cele mai multe având loc după Primul Război Mondial. Prima a fost a regelui Henric I cu prinţesa Matilda a Scoţiei, la 11 noiembrie 1100 ! Bunicii lui Charles, prinţul Albert, care a devenit regele George al VI-lea – şi Elisabeth Bowes-Lyon s-au căsătorit acolo în 1923. Mama lui Charles a avut nunta în acelaşi loc pe când era încă prinţesa Elisabeta. Viitoarea regină s-a măritat cu Philip Mountbatten în 1947, aducând puţină culoare după războiul mondial abia încheiat. Sora Elisabetei a II-a, prinţesa Margaret, cât şi copiii ei, prinţesa Anna şi prinţul Andrew, s-au căsătorit tot acolo. Ultimul mariaj regal oficiat în abaţie a fost cel al fiului cel mare al lui Charles şi al prinţesei Diana, William, azi prinţ moştenitor, care s-a însurat cu Kate Middleton, în 2014. Cu 14 ani înainte, în 1997, în aceeaşi abaţie, William asista la funeraliile mamei sale Diana, decedată la 31 august 1997, în urma unui tragic accident de automobil  petrecut sub podul parizian Alma. Ea avea 36 de ani.

FUNERALII. În total 30 de regi şi regine sunt înhumaţi în abaţie. Funeraliile a 3.000 de persoane au fost oficiate acolo, printre ele cele ale unor ilustre personalităţi britanice: Charles Dickens, Rudyard  Kipling, Henry Purcell, cât şi opt premieri.Abaţia a găzduit şi funeraliile reginei Elisabeta a II-a, la 19 septembrie 2022, în faţa a 2.000 de persoane. Urna cu enuşa astrofizicianului Stephen Hawking a fost depusă acolo între mormintele lui Isaac Newton şi Charles Darwin. De asemenea, alte mari personalităţi în abaţie memorialul, În fine, tot acolo se află mormântul eroului necunoscut repatriat din Europa continentală după Primul Război Mondial.

STATUTUL ABAŢIEI. Abaţia, al cărei nume complet este Colegiate Church of St Peter, Westminster, are statutul  de „royal peculiar”, ceea ce înseamnă că ea este exceptată de la orice jurisdicţie ecleziastică în afara celui a monarhului care este şi şeful Bisericii Angliei. Abaţia poate primi în mod normal 2.200 de persoane chiar dacă cele mai multe nu pot vedea direct încoronarea regelui din cauza unui perete care separă naosul de strană. În 1953, circa 8.250 de persoane s-au îmbulzit pentru a asista la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, graţie tribunelor instalate cu acest prilej. Circa 2.000 de persoane sunt aşteptate la încoronarea lui Charles al III-lea, mult mai puţini decât acum 70 de ani, asta din cauza noilor norme de securitate. În fine, în afara celebrărilor regale, abaţia serveşte regulat pentru servicii religioase deschise publicului.

 Dumitru Constantin