“U” Craiova, îngenuncheată iar de FCSB

0
227

Universitatea Craiova – FCSB 0-2

Au marcat: Fl. Tănase 34 pen., Man 90+4.

Stadion: “Ion Oblemenco”, spectatori: 25.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Dimitrov 6, Donkor 4, Kelic 6, Bancu 6 – Mateiu 7, Fedele 7 (85 Baicu), Cicâldău 6 – Bărbuţ 5 (68 Meza Colli) 4, Mihăilă 8, Cristea 5 (46 Carlos Fortes) 5. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve neutilizate: Popescu – Briceag, R. Popa, Traşcă.

FCSB: Bălgrădean 7 – Benzar 7, Bălaşa 6 (82 Teixeira), Planic 7, Junior Morais 8 – I. Cristea 6, Filip 6 – Man 7, Tănase 7, Coman 7 (73 M. Roman) – Gnohere 6 (15 Hora) 6. Antrenor: Mihai Teja. Rezerve neuitilizate: Vlad – F. Matei, Moruţan, Rusescu.

Arbitru: Istvan Kovacs 6. Asistenţi: Vasile Marinescu, Ovidiu Artene. Rezervă: Adrian Comănescu.

Observatori: Augustus Constantin, Eduard Alexandru.

Miza reală a derby-ului dintre Craiova şi FCSB era locul 2, chiar dacă teoretic ambele aveau şanse şi la titlu. Deşi a spart complexul roş-albastru chiar în acest sezon, Craiova nu se poate mândri cu palmaresul din acest derby, pe care nu l-a mai câştigat în mod regulat de când Neţoiu era şef în Bănie, patronul care avea însă interes în Groapă. Oltenia se aprinde rapid  când apare rivali la orizont şi peste 25.000 de suflete alb-albastre au năvălit pe „Ion Oblemenco”, în speranţa unui succes care să le mângâie orgoliul. De altfel, mesajul galeriei oltene a fost sugestiv în privinţa obiectivului: „Pentru echipă, pentru istorie, pentru culori”.

Papură n-a avut prea multe variante în privinţa echipei de start, doar atacantul fiind în balotaj, iar Cristea a fost preferat lui Fortes. Teja a mers şi el pe un 11 clasic, în care Gnohere a fost vârful titular, deşi Hora avea un record impresionant în faţa Craiovei, în acest sezon. Schimbarea între aceştia a venit însă numai după un sfert de oră, fiindcă francezul s-a accidentat. Între timp, Fedele făcuse o alunecare de manual, când Man se pregătea să-l execute pe Pigliacelli, la prima ocazie mare a meciului. Ştiinţa a replicat imediat, Cicâldău a ţintit colţul lung, dar l-a ocolit la limită.

Donkor, talismanul FCSB

Salvarea oaspeţilor a venit tot de la omul care le-a înlesnit ultima victorie directă. Dimitrov n-a încheiat cum face un fundaş o fază simplă, apoi Donkor a făcut o alunecare de-a dreptul imbecilă la picioarele lui Coman, într-o zonă neutră a careului, aşezând practic cu propria mână mingea pe var. Tănase a completat gafa ghanezului, tranformând penalty-ul şi modificând tabela în dreptul oaspeţilor. „Papură l-a adus pe Donkor” dixit patronul Rotaru când l-a instalat pe sfătuitorul său pe banca tehnică, „Papi” fiind trădat astfel de alegerea sa. Sabotată din propria curte, Craiova a răbufnit pe final de repriză, Fedele a găsit culoarul pentru sprintul lui Mihăilă, dar Bălgrădean a avut reflexul la purtător, negând egalarea.

Atacurile gazdelor au continuat în debutul părţii secunde, dar trupa lui Teja a fost ocrotită de Zeiţa Fortuna, Bălgrădean şi Bălaşa, la finalizările lui Dimitrov şi Mihăilă, în aceeaşi fază. Meciul s-a aprins, echipele s-au întins, iar pe contraatac Man s-a păcălit cu scăriţa pe care Pigliacelli a prins-o uşor, într-o fază clară de desprindere pentru oaspeţi. Mihăilă, principala armă a Universităţii, a explodat încă o dată pe stânga, a aruncat mingea pe 6 metri, dar Meza Colli a ratat prima sa atingere a mingii, luftând lamentabil, cu poarta goală. Tot Meza Colli a avut ultima tentativă de egalare, dar a tras aiurea. FCSB s-a detalat când practic meciul era închis, la ultima fază, Man nemaifiind sueprficial la finalizare.

Oltenii se inflamează ca nimeni alţii la meciurile cu marii rivali, dar rămân cu superioritatea numai la nivel de suporteri, în teren plecând capul. FCSB se impune pentru a treia oară în două luni contra Craiovei, „clienta” sa favorită, de la care speră însă să o încurce pe CFR, etapa viitoare. În schimb, oltenii tremură pentru locul de podium şi Europa, având nevoie de 4 puncte în ultimele două runde pentru a-şi îndeplini ultimul obiectiv rămas.