Nava Şcoală „Mircea” a plecat în tradiţionalul marş internaţional de instrucţie

0
494

Nava-Şcoală „Mircea” a plecat astăzi, din portul Constanţa, în tradiţionalul marş internaţional de instrucţie, la bordul velierului aflându-se un echipaj de 179 de membri. După trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini, nava va reveni acasă.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, marşul de instrucţie are o însemnătate aparte, nava-simbol a învăţământului românesc de marină urmând să împlinească, în această lună, 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. „Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construită în 1939, iar la întoarcerea în portul Constanţa va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii”, au transmis reprezentanţii SMFN.

Nava-Şcoală „Mircea” va traversa, pe parcursul celor trei luni de marş, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei este format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina.

Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25 – 26 mai, pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European. Nava-Şcoală „Mircea” se va întoarce acasă miercuri, 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini.

În cei 80 de ani scurşi de la primul vânt prins în vele, „Mircea” a reprezentat România în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generaţii de marinari militari. (Sursa: Mediafax)