Zilele Europene ale Operei – sărbătorite, prin spectacole, și la Craiova

0
291

În fiecare an, în sfârşitul de săptămână apropiat zilei de 9 Mai (Ziua Europei), operele din Europa, şi nu numai, îşi deschid porţile către un public nou şi către cel existent pentru a celebra această formă de artă şi talentul celor care o produc. Manifestările organizate cu acest prilej sunt menite celebrării operei, având scopul de a contribui la aducerea ei în prim-planul practicilor culturale şi de a spori aprecierea ei. Zilele Europene ale Operei vor fi celebrate, pentru al treilea an consecutiv, și de Opera Română Craiova, prin prezentarea spectacolelor „Aida” de Giuseppe Verdi și „Uite tata, nu e tata” și prin repetiții deschise pentru public.

Un eveniment inițiat în anul 2007

Zilele Europene ale Operei (European Opera Days) sunt o iniţiativă comună a organismelor Opera Europa şi RESEO, în colaborare cu United States of Opera – Benelux, Opera XXI Spania, Réunion des Opéras de France, NOCC Marea Britanie, OperaNorge Norvegia şi AMT Rusia. Prima ediţie a avut loc în februarie 2007, la aceeaşi dată la care Opera Europa şi Opéra National de Paris au găzduit primul Forum European al Operei, în colaborare cu Fedora, RESEO şi Juvenilla.

Forumul European al Operei a reunit atunci peste 600 de participanţi – aproximativ 400 de profesionişti din domeniu, 50 de artişti, 70 de iubitori şi prieteni ai acestui gen muzical şi peste 100 de tineri delegaţi. Dar pentru ca această reuniune majoră să rezoneze dincolo de graniţele Parisului, au fost create Zilele Europene ale Operei, încurajând companiile de profil din Europa să îşi deschidă porţile şi să primească un public divers în cadrul unor activităţi speciale. Cu peste 100 de case de operă participante, evenimentul a înregistrat un mare succes în rândul publicului. De atunci, o temă anuală oferă fiecărei ediţii o nouă abordare şi noi unghiuri de inspiraţie.

Craiova se alătură instituțiilor din 20 de țări europene

Sărbătorite și anul acesta pe întregul continent, în perioada 4-12 mai, Zilele Europene ale Operei ediția a XII-avor fi celebrate și de Opera Română Craiova, care se alătură din nou zecilor de instituții și companii prestigioase din 20 de țări din Europa. Instituția a programat două spectacole speciale în cadrul acestui eveniment: „Aida” de Giuseppe Verdi (6 mai 2018, ora 19.00, Cercul Militar Craiova) și o nouă reprezentație „Uite tata, nu e tata” (12 mai, ora 19.00, Cercul Militar Craiova). «Dorindu-și o apropiere de comunitate, Opera îi așteaptă pe craioveni la o repetiție de balet cu public, pe 7 mai, de la ora 17.00, la sediul din strada „Mihai Viteazul” nr. 7, în Sala „Ioan Kelemen”. Accesul este liber în limita celor 30 de locuri disponibile, rezervările putând fi făcute la adresa de e-mail imagine@operacraiova.ro sau la numărul de telefon 0351.405.495», precizează reprezentanții instituției.

„Aida”, în distribuție internațională

Montare în regia artistică a lui Tamas Ferkay (Austria) și scenografia lui Răsvan Drăgănescu, opera în patru acte „Aida” îi va avea în distribuție pe soprana Lisa Houben (Olanda-America) în rolul principal, al prințesei devenite sclavă, Aida, Dragoș Drăniceanu, David Banos (Spania), Sanja Radisic (Serbia), Enrico Marrucci (Italia), Sorin Drăniceanu, Bogdan Olaru și Aura Dudu. Alături de aceștia, Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a lui Fabrizio da Ros (Italia).

„Uite tata, nu e tata” – comedie muzicală de Mihail Joldea, pe muzica lui Alexandru Iosub şi cuplete muzicale de George Mihalache – a avut premiera la Opera Română din Craiova pe data de 28 aprilie a.c. Regia artistică şi coregrafia sunt realizate de Laurenţiu Nicu, iar scenografia îi aparţine lui Răsvan Drăgănescu. În distribuţie: Daniel Cornescu, Cosmin Vasilescu / Gabriel Marciu, Edith Mag, Alina Păun, Anca Țecu, Laurențiu Nicu, Noemi Modra, Amina Almahadin, Costin Nanu, Raul Bălșeanu. Spectacolul a mai fost pus în scenă aici în anul 1982, în regia lui Nicolae Dinescu.

 

Spectacolul de dans „El Amor”, în Parcul „Nicolae Romanescu”

Dacă anul trecut Teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu” s-a dovedit neîncăpător la reprezentațiile „Carmina Burana”, anul acesta Opera Română Craiova revine în acest spațiu cu îndrăgitul spectacol de dans „El Amor”, în regia și coregrafia maestrului Francisc Valkay. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 mai, de la ora 21.00.