Bulversarea managerului Gabriel Zamfir

0
632

Explicație uluitoare și contradictorie a managerului Filarmonicii „Oltenia”, Gabriel Zamfir, în cadrul unei conferințe de presă de ieri, pe tema evenimentului „Maria Tănase Symphonic”, care va avea loc sâmbătă, 5 mai, de la ora 21.00, la Sala Polivalentă din Craiova. Întrebat de ce în materialele de promovare nu există nici o referire la concertul „Maria Tănase Simfonic”, organizat de instituție pe data de 25 septembrie 2015, tot la Sala Polivalentă și tot cu Loredana Groza în prim-plan, Zamfir a afirmat că a fost vorba despre o greșeală, din cauza faptului că Serviciul Organizare şi Promovare Evenimente Culturale din cadrul instituţiei era… în reorganizare. „Faptul că în promovarea online nu s-a pomenit absolut nimic de 2015 nu o iau ca pe o greșeală a colegilor mei. Dacă doriți, mi-o asum eu, este o greșeală a mea personală”, a spus acesta.

La scurt timp, Zamfir s-a contrazis, declarând că a fost întrebat de angajații respectivului Serviciu sub ce nume să mediatizeze spectacolul și că el a fost cel care a ales varianta… englezească. «Ați văzut că s-a trecut „symphonic”, cu „y” și „ph”. Este o chestie a mea, întrucât colegele de la Organizare… întrucât Serviciul era incomplet… „Trecem 1?” „Trecem Simfonic 2?” „Simfonic 7?” „Nu, trece-l Maria Tănase Symphonic”», a încercat să explice, incoerent, managerul.

Bulversarea activității instituției, prin reorganizarea respectivului Serviciu, nu numai că persistă, din moment ce „greșeala” nu a fost îndreptată nici azi, în ziua evenimentului, pe site-urile de promovare, ci pare-se că s-a propagat și la managerul Gabriel Zamfir, din moment ce a „omis” să invite și cotidianul „Cuvântul Libertății” la conferința de presă de ieri. Asta în urma unui articol publicat în data de 3 mai a.c., prin care se atrăgea atenția asupra dezinformării publicului printr-o omisiune intenționată.

Pe scurt, Filarmonica „Oltenia” a anunțat că va organiza, sâmbătă, 5 mai 2018, la Sala Polivalentă din Craiova, concertul „Maria Tănase Symphonic”, având-o protagonistă pe Loredana Groza. Alături de ea – interpreţii Emilia Dorobanţu și Dinu Iancu Sălăjanu, Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene (dirijor şi orchestrator: Marius Hristescu). Evenimentul este prezentat însă ca o premieră, după o idee originală a managerului Gabriel Zamfir. În lipsa altora, care să îi justifice prezența în fruntea venerabilei instituții craiovene.  Nicio mențiune despre „Maria Tănase Simfonic” din 25 septembrie 2015, care, repetăm, s-a desfășurat tot la Sala Polivalentă, tot cu Loredana Groza, tot cu Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, cărora li s-au alăturat Cvartetul de coarde „Bălănescu”, o parte a formației „Agurida” și Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

«După memorabilele „Mozart Rocks” (concertul de rock simfonic din 2013) şi „Vivaldi Colours” (show-ul de fuziune între muzica pop şi cea clasică din 2014), Filarmonica „Oltenia” revine cu un nou spectacol de excepţie la Sala Polivalentă din Craiova, sâmbătă, 5 mai 2018, ora 21.00. Evenimentul va fi un impresionant omagiu dedicat doamnei cântecului românesc, Maria Tănase, acordurile muzicii clasice rezonând cu frumuseţea melodică a temelor autentice româneşti» – sună anunţul de promovare a spectacolului, postat pe www.myticket.ro și www.entertix.ro, cele două site-uri de pe care se pot achiziționa online bilete pentru spectacolul de astă-seară.

«Este o nebunie a mea, este o dorință a mea profesională să fac această muzică în Anul Centenarului. (…) Știți, bănuiesc, cu toții, că eu de profesie ca muzician sunt folclorist. Pentru mine este o provocare, ca manager al Filarmonicii „Oltenia” să fac acest concert eveniment, unde să pot prezenta publicului o muzică românească, tradițională și să îmbinăm și muzica cultă», a mai declarat, ieri, în cadrul conferinței de presă, managerul Filarmonicii „Oltenia”. „A fost o doleanță de-a mea, discutată și dezbătută cu maestrul Marius Hristescu. Unde i-am spus că în viziunea mea vreau să facem o muzică pentru Centenar, unde să luăm muzica românească tradițională folclorică și să o cântăm simfonizat”, s-a exprimat acesta. Reamintim că Gabriel Zamfir (35 de ani) este și cadru didactic la Departamentul de Arte al Universității din Craiova, unde predă de 10 ani. În 18 septembrie 2017 a preluat, prin concurs, conducerea Filarmonicii „Oltenia”, pentru următorii 3 ani.

***

Tot în cadrul conferinței de presă, Gabriel Zamfir a declarat că, până ieri, pentru „Maria Tănase Symphonic” s-au vândut 1.178 de bilete. Adică… un sfert din capacitatea Sălii Polivalente din Craiova, care dispune de peste 4.200 de locuri numai în tribune! La acestea se adaugă cele create prin montarea de scaune chiar pe suprafața de joc a sălii. Potrivit managerului Filarmonicii „Oltenia”, costurile cu organizarea evenimentului se ridică la 300.000 mii lei.

Dedicat Centenarului Marii Uniri, „Maria Tănase Symphonic” propune spre audiţie, după cum a precizat dirijorul Marius Hristescu, piese orchestrate, unele celebre, ale marii interprete Maria Tănase, altele din repertoriul românesc, ale unor compozitori cunoscuţi ca George Enescu ori Paul Constantinescu, inclusiv o selecţie de cântece patriotice. „Le-am combinat într-un fel foarte frumos, adică nu vom diviza spectacolul. Chiar l-am gândit într-o singură parte”, a spus Marius Hristescu.

Îndrăgit interpret de folclor, Dinu Iancu Sălăjanu a precizat, ieri, la Craiova, că „Maria Tănase Symphonic” este un proiect drag sufletului său. Între cântecele pe care le-a ales pentru această seară se numără „Săraca inima mea” şi „Cât îi Maramureşul”, „melodii adevărat tradiţionale, folclor autentic, care au fost orchestrate extraordinar de frumos şi modern”, a declarat solistul. „Mă bucur că este un spectacol dedicat Mariei Tănase, pentru că ea a fost prima şi singura care a abordat muzica din toate zonele ţării într-un mod absolut extraordinar. A înţeles muzica, a studiat foarte mult fiecare zonă folclorică a ţării ca să poată înţelege ce e mai valoros”, a adăugat Dinu Iancu Sălăjanu.

Emoţionată să participe la acest eveniment s-a declarat şi Emilia Dorobanţu: „Pentru mine, este o mare onoare şi bucurie. Îmi doresc foarte mult să mă ridic la nivelul aşteptărilor, pentru că nu este uşor să câţi pe scenă cu peste 100 de instrumentişti profesionişti. (…) O să vedeţi ceva diferit, spectaculos”. Celor doi interpreţi li se va alătura Loredana Groza, cunoscută pentru prezentarea în manieră proprie a unor celebre cântece populare româneşti. Prezentatoarea spectacolului este Iulia Moţatu.

Managerul Filarmonicii „Oltenia”, Gabriel Zamfir, spune că există intenţia ca, pe viitor, spectacolul „Maria Tănase Symphonic” să fie prezentat şi la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.

Gabriel Zamfir