Program pentru „vocaţional”

0
86

La sfârşitul acestei luni se vor desfăşura examenele suplimentare susţinute de elevii din anul terminal al învăţământului gimnazial, care vor să treacă în ciclul liceal. Este vorba despre cei care au apetenţă pentru „vocaţional”, cu tot ceea ce presupune acesta.

SONY DSC
SONY DSC

Admiterea în învăţământul liceal va începe ceva mai devreme în acest an, mai ales pentru elevii care vor opta pentru profiluri vocaţionale – sportiv, teologic, pedagogic, militar, sau care doresc să studieze la clase cu program bilingv. Unităţile de învăţământ care au astfel de programă îşi aleg elevii în urma unor testări suplimentare. Înscrierile pentru examene vor avea loc în zilele de 22-23 mai, iar probele se vor desfăşura în perioada 24-27 mai, după cum a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Vor fi testaţi elevii care îşi aleg profilul pedagogic, la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, tinerii cu aptitudini artistice (muzică, arte plastice, etc.) – Liceul de Arte „Marin Sorescu” –, cei care au apetenţă spre teologie – Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Liceul Adventist. De asemenea, se vor organiza probe de aptitudini sportive la instituţiile care au în portofoliu astfel de specialităţi: Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Colegiul „Nicolae Titulescu”, Liceul Tehnologic Auto, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic CFR. La „bilingv”, sunt înscrise mai multe unităţi: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional „Carol I”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, toate din Craiova.

Decalări legale

  S-a modificat şi calendarul admiterii în învăţământul liceal, prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3794/2017, prin care se decalează cu cinci zile orarul. Astfel, unităţile şcolare nu vor mai primi broşurile cu informaţiile despre admiterea în clasa a IX-a pe 5 mai, aşa cum era prevăzut, ci pe 10 mai. În perioada 11 – 13 mai, trebuie organizate şedinţe de instruire cu părinţii şi elevii.

Demn de remarcat este o altă modificare. Ţinând cont de noile prevederi, tinerii care susţin probe de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională vor intra în posesia anexelor fişelor de înscriere eliberate de unităţile respective, în zilele de 6 şi 7 iunie, nu pe 1 şi 2 iunie, cum era specificat la început. O altă modificare se referă la „seral” sau „frecvenţă redusă”. Absolvenţii de gimnaziu, din seriile anterioare, care împlinesc 18 ani, şi vor să opteze pentru clasele de „seral” sau „frecvenţă redusă”, nu mai aşteaptă până pe 5 mai, ci până pe 10 mai, pentru anunţarea Centrului Special de Admitere.