Pregătire pentru grădiniţă

0
102

Conform legislaţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit calendarul înscrierii la grădiniţe. Aşa cum prevede legea, prioritate vor avea copiii care sunt deja în sistemul de învăţământ preşcolar şi pentru care înregistrarea în anul şcolar următor va fi făcută în 8-22 mai, de la ultima dată pornind şi înscrierea copiilor care vor frecventa „grupa mică”, dar şi cei care au vârstă mai mare şi nu sunt incluşi în nicio unitate de învăţământ preşcolar. Doljul are aprobate peste 15.000 de locuri în grădiniţe cu program normal şi prelungit, mai mult de 4.600 fiind la „grupa mică”.

litoiu
Nicoleta Liţoiu

Conform nomenclatorului şi programului de învăţământ, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj sunt aprobate peste 525 de grupe, cu un total de aprox. 10.000 de locuri în unităţile şcolare cu program normal şi circa 5.500 de poziţii în 216 grupe la instituţiile cu „program prelungit”. Potrivit procedurilor de înscriere, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în perioada 8-22 mai, se vor depune cererile pentru reînscrierea elevilor care sunt prinşi în învăţământul preuniversitar. Pentru ocuparea posturilor libere, după punerea la punct  a „reînscrierii”, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă – „grupa mare” (copii de 5 ani), grupa „mijlocie”  (4 ani), grupa „mică” (3 ani) – va avea loc şi înscrierea celor care au între 2 şi 3 ani, în baza HG nr. 1252/2012.

„În Dolj, la grupa mică sunt aprobate 2.967 de locuri la program normal, până la ora 13:00 şi 1.691 la cele cu program prelungit. Pentru situaţiile în care solicitările vor depăşi locurile disponibile, vor fi aplicate criterii generale de departajare, dar şi unele specifice, hotărâte de fiecare unitate de învăţământ, până pe 19 Mai, dar care s nu fie discriminatorii”, a precizat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

La departajare, prioritate vor avea copii care sunt orfani de unul sau de ambii părinţi, după care vor veni cei care au un frate în unitatea şcolară respectivă şi cei care au un certificat de încadrare într-un grad de dizabilitate. Pentru copiii care nu sunt înscrişi la nicio unitate, grădiniţele cu program prelungit mai au disponibile puţine locuri la „mijlocie” sau „mare”. Frecventarea cursurilor la cea din urmă grupă amintită se poate dovedi importantă pentru viitor, deoarece aici se dobândesc deprinderile – de la recunoaşterea literelor, cifrelor, lectura pe imagini până la despărţirea în silabe şi cunoaşterea unor cuvinte simple.