Ghidiciul, pregătit să spargă gheaţa pe piaţa procesării legumelor şi fructelor

0
885

ghidici (3)Comuna Ghidici nu a fost afectată de temperaturile scăzute din luna aprilie, astfel că toate culturile se prezintă acum bine, iar localnicii se aşteaptă la un an agricol foarte bun. De altfel, fabrica de conserve pentru procesarea tonelor de legume este un proiect palpabil, fiind pe punctul de a se începe retehnologizarea instalaţiilor. Cu o linie de producţie modernă, vechea fabrică, închisă de aproape 13 ani, ar putea fi redeschisă în anul viitor, de un investitor privat. Un alt cultivator de pomi fructiferi este şi el interesat să acceseze fonduri europene pentru înfiinţarea unei linii de îmbuteliere a sucurilor naturale. Aceste demersuri private sunt sprijinite de administraţia locală care este interesată, la rândul său, ca oamenii din comună să îşi găsească un loc de muncă, iar producătorii de legume să poată să-şi valorifice roşiile, castraveţii şi ardeii, legume pe care le produc pe suprafeţe mari.

ghidici (5)Cu excepţia localnicilor care se mândresc cu acest lucru, puţină lume mai ştie acum că brandul „Olympia”, un uriaş pe piaţa conservelor de legume din România, a pornit chiar din Dolj. Mai exact, din comuna Ghidici, care este recunoscută şi acum pentru cantitatea şi calitatea legumelor care se produc pe terenurile sale. Contec Foods, firma care produce cele peste 150 de tipuri de conserve, printre care şi brand-ul Olympia, şi-a început producţia, în anul 1998, în fabrica de la Ghidici, cu conserve de castraveciori şi gogoşari, dar şi gemuri şi compoturi de fructe. În 2004, societatea însă a cumpărat vechea fabrică de conserve de legume şi fructe de la Tecuci, care a fost scoasă la licitaţie, mutându-şi definitiv producţia acolo.

Brandul „Olympia” s-a născut la Ghidici

ghidici primar
Constantin Tache

La Ghidici, fabrica de conserve a rămas închisă de atunci. Cu toate că, în fiecare an se produc tone de legume, iar autorităţile au tot încercat să o redeschidă, linia de procesare a legumelor şi fructelor nu a mai fost pornită. „Am încercat de mai multe ori să găsim o soluţie pentru a porni această făbricuţă de conserve. Ultima dată, s-a invocat faptul că este nevoie de o staţie de epurare care să filtreze apa tehnologică, ce ar rezulta după spălatul fructelor şi legumelor. Acum nu se mai pune această problemă deoarece avem sistem de canalizare centralizat, iar deversarea apelor uzate se poate face direct acolo, deci nu mai nevoie de epurare”, ne-a explicat primarul localităţii, Constantin Tache. Odată depăşită această problemă, redeschiderea fabricii, despre care se tot vorbea în ultimii ani, se pune acum în termeni din ce în ce mai siguri.

Vechea fabrică de conserve va fi retehnologizată

ghidici (1)Ba chiar primarul Constantin Tache este convins că fabrica de conserve de la Ghidici va fi deschisă cel mai târziu în anul viitor. Până atunci, linia de producţie, care se mai păstrează şi acum, va trebui să fie retehnologizată. Există un investitor privat care este interesat să modernizeze fabrica pe fonduri europene, accesate prin programul AFIR. „Utilajele pentru producţie se mai păstrează, dar trebuie să fie schimbate, retehnologizate. Privatul care intenţionează să înceapă producţia de conserve acolo este pregătit să acceseze fonduri europene, prin AFIR, şi să-şi doteze fabrica cu o linie de producţie nouă, din inox, aşa cum cer standardele actuale”, a menţionat primarul Tache. Administraţia locală susţine proiectul, şi asta pentru că prezenţa unui investitor în localitate va aduce noi locuri de muncă şi taxe la bugetul local, iar în acest context Primăria se obligă să aducă utilităţile la poarta fabricii.

Ar putea fi deschisă şi o fabrică de sucuri naturale

ghidici (4)Acesta nu este singurul investitor care vrea să se aşeze la Ghidici. Conştientă că acest lucru înseamnă şi dezvoltarea zonei, administraţia este deschisă la orice idee de business în domeniul agricol, în principal. Pe lângă fabrica de conserve, ar putea fi amenajată şi o fabrică de sucuri naturale, existând şi aici discuţii avansate. „Există un privat în localitatea noastră care este foarte interesat să deschidă o linie de îmbuteliere a sucurilor naturale. Şi aici se intenţionează să se meargă tot pe un proiect cu fonduri europene, prin AFIR”, a precizat primarul Constantin Tache. Potrivit acestuia, materia primă pentru fabrica de sucuri naturale ar urma să provină din livada care se întinde pe 10 hectare şi pe care o deţine investitorul respectiv. Dacă va fi nevoie, vor fi procesate şi fructe aduse din alte localităţi.

28 de copii învaţă la „after-school”

ghidici (2)De la începutul anului, în localitatea Ghidici s-au înregistrat 21 de nou-născuţi, însă cei mai mulţi s-au născut în Italia şi Spania, acolo unde familiile tinere au plecat să muncească. „De cum vine primăvara, foarte multe persoane plecă la muncă în străinătate. Şi acum sunt în jur de 600 de tineri care au plecat să lucreze la ferme agricole. Datoria noastră este să îi sprijinim cu ce putem”, este de părere primarul Constantin Tache. Autorităţile încearcă, aşadar, să gestioneze acest fenomen. Pentru copiii minori care au rămas în grija bunicilor a fost înfiinţat un „after-school”, care funcţionează deja de 4 ani. Şi în acest moment vin 28 de copii aici pentru a-şi petrece timpul de după şcoală.

Administraţia locală, deschisă pentru investitori

Primarul Constantin Tache are o iniţiativă interesantă şi legată de părinţii care au plecat în străinătate,mergând până acolo încât să îi convingă pe angajatorii lor să-şi deschidă ferme agricole chiar pe terenurile de la Ghidici. „Îmi doresc foarte mult să sprijin sectorul privat. În decembrie 2016, am mers în zona Malaga, din Spania, acolo unde ei se duc frecvent la munci agricole. M-am întâlnit cu 12 fermieri şi am purtat discuţii cu toţi. Le-am spus că pot să vină şi să cultive aceleaşi legume la Ghidici, unde vor primi terenuri în arendă. Forţa de muncă va fi mai ieftină pentru ei, angajând localnici, iar producţia va fi foarte bună, noi având terenuri extrem de productive. A rămas să vină aici şi să vadă, concret, cum stau lucrurile”, a explicat primarul Constantin Tache. Dacă fermierii spanioli se vor stabili la Ghidici, autorităţile speră ca familiile tinere să nu mai aibă motiv să plece la muncă în străinătate, ceea ce ar fi un mare câştig.

***

Primăria caută soluţii pentru un cămin de bătrâni

În cadrul GAL Calafat, (n.r. – Grupul de Acţiune Locală), comuna Ghidici a reuşit să modernizeze, în 2016, o bază sportivă în incinta şcolii gimnaziale din localitate. Anul acesta, consilierii locali sunt şi mai motivaţi şi intenţionează să înceapă construirea unui cămin de bătrâni, în localitate fiind mulţi vârstnici singuri sau cu copiii plecaţi la muncă în străinătate. „Căminele de bătrâni din localităţile Bistreţ şi Cetate sunt deja pline, şi atunci ne-am gândit să facem aici un cămin, cu o capacitate de 20 de locuri. Investiţia va fi undeva până la 200.000 de euro şi se vor crea, automat, şi 15 locuri de muncă. Ar fi o şansă pentru bătrânii noştri care ar găsi şi servicii medicale pe toată durata internării”, a declarat primarul Constantin Tache.

***

3,7 kilometri de drum vor fi asfaltaţi

În comuna Ghidici, toate gospodăriile sunt racordate la sistemul de alimentare cu apă, iar 70% şi la reţeaua de canalizare. Urmează să se dea în folosinţă staţia de epurare de la Rast, la care este racordată şi canalizarea localităţii. Pentru a întregi infrastructura, administraţia a implementat un proiect, în cadrul PNDR, prin care 3,7 kilometri de drum vor fi asfaltaţi până la finele acestui an. În felul acesta, localitatea Ghidici nu va mai avea nici un metru de drum principal neasfaltat.  

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN