Tânărul craiovean acuzat de propagandă jihadistă, condamnat la peste 3 ani de puşcărie

0
80

Constantin Luigi Boicea, tânărul craiovean acuzat de propagandă jihadistă în favoarea ISIS şi participare la instruire sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism, a recunoscut faptele în faţa magistraţilor Curţii de Apel Craiova şi a fost condamnat, ieri, la o pedeapsă totală de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare. În plus, are de achitat cheltuieli judiciare de 51.000 lei şi a fost menţinut în arest preventiv. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie.

1

Tânărul craiovean acuzat de propagandă în favoarea ISIS, dar şi de participare la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic vizând utilizarea armelor de foc şi materiilor explozive, Constantin Luigi Boicea, de 18 ani, arestat la începutul lui decembrie 2016, şi-a aflat, ieri, sentinţa.

Ridicat pe 8 decembrie de  procurorii din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi dus în Bucureşti pentru audieri, apoi arestat preventiv, Boicea a ajuns din nou în Craiova, însă tot după gratii, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., când procurorii au finalizat cercetările în cazul său şi au înaintat Curţii de Apel Craiova rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe tânăr pentru săvârşirea infracţiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă şi participare la instruire sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unii act de terorism. El a recunoscut totul în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că magistraţii craioveni l-au condamnat, ieri, la o pedeapsă totală de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare:

 „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul de 4 luni închisoare, calculat ca o treime din cealaltă pedeapsa, de 1 an închisoare, în final inculpatul BOICEA LUIGI CONSTANTIN urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenţie”, se arată în hotărârea instanţei. Din pedeapsă urmează să se scadă perioada reţinerii şi arestării preventive, această măsură fiind menţinută faţă de inculpat. În plus, acesta trebuie şi să achite cheltuieli judiciare în valoare de 51.000 lei. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reţinut prima dată în 2015

isisReamintim că tânărul a intrat în vizorul anchetatorilor încă din anul 2015. Mai exact, în decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea, în vârstă de 17 ani la acea vreme, a fost pus sub acuzare şi reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, fiind apoi eliberat sub control judiciar. Anchetatorii comunicau, la momentul respectiv, că tânărul a parcurs în mod accelerat etapele de radicalizare islamistă, arătându-şi chiar disponibilitatea de a deveni martir:

 „Boicea Luigi Constantin şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care acesta acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, acesta s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi de asemenea a studiat modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic, Boicea Luigi Constantin postând ameninţări pe site-urile unde aceştia apar”. A fost supravegheat în continuare, iar un an mai târziu, respectiv în decembrie 2016, procurorii DIICOT au considerat că se impune măsura arestării faţă de tânăr, pentru că a încălcat obligaţiile ce i-au fost impuse prin măsura controlului judiciar şi a continuat activitatea infracţională.

A participat la cursuri on-line de instruire în utilizarea armelor

Astfel, potrivit DIICOT, „începând cu anul 2015 şi până în prezent (n.r. – decembrie 2016), inculpatul Boicea Luigi Constantin a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însuşire de către individ a cunoştinţelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare şi funcţionare, efectele şi măsurile de siguranţă necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării şi utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii şi dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniţii etc., cât şi componente ale procesului de pervertire a afectivităţii individului prin asimilare vizuală, conştientizare şi asumare personală a consecinţelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanţi pentru săvârşirea unor acte de terorism”, după cum au mai comunicat procurorii DIICOT.

Tânărul a fost arestat preventiv în baza hotărârii Curţii de Apel Bucureşti şi a rămas în Capitală până la finalizarea cercetărilor. Pe 30 ianuarie a.c. s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care Boicea a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, tânărul fiind şi el încarcerat la Craiova, iar pe 20 martie a.c., cauza a ieşit din camera preliminară.