Comisia juridică din Senat a revenit asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie şi l-a respins

0
359

comisieMembrii Comisiei juridice din Senat au revenit, ieri, asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD şi ALDE s-au abţinut. „În raport cu împrejurarea că avem totuşi prinse şi neexceptate infracţiunile de corupţie despre care am discutat ieri, în raport şi de declaraţiile făcute de liderii PSD, în speţă de preşedintele partidului şi de premier, membrii comisiei din partea PNL şi USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la graţiere”, a solicitat Daniel Fenechiu.

El a mai spus că argumentele ţin de soluţia diferită faţă de infracţiunile din Legea 78/2000 şi de declaraţiile publice ale PSD. „Lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziţie clară şi unitară a PSD în legătură cu infracţiunile de corupţie, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord respectăm acest lucru, însă în raport cu declaraţiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră”, a adăugat senatorul PNL.

La rândul său, senatorul USR George Dircă a afirmat că faptele de corupţie produc consecinţe deosebit de grave şi iremediabile. „Vreau să vă reamintesc că fapte de corupţie au lăsat să se întâmple o tragedie, Colectiv, fapte de corupţie fac ca pe spaţiile verzi din Bucureşti să fie ridicate blocuri şi construcţii care nu mai pot fi demolate, care ne afectează viaţa”, a spus şi Dircă.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, a spus că nu înţelege argumentele invocate de Fenechiu, referitoare la declaraţiile liderilor PSD. „Dacă ar fi să luăm aşa, ar însemna să v-aş solicita să vă manifestaţi consecvent cu poziţia dnei Turcan, care spunea că PNL luptă împotriva Justiţiei. Dar astea fac parte din folclorul specific declaraţiilor de presă”, a afirmat Nicolae.

Ministrul Justiţiei: „E o veste bună. A prevalat înţelepciunea”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a catalogat respingerea în Comisia Juridică a Senatului a amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie drept “o veste bună”, precizând că “a prevalat înţelepciunea”. “E o veste bună, ce să spun. A prevalat înţelepciunea”, a declarat ministrul Justiţiei, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii. Înainte de vot, ministrul Justiţiei precizase că instituţia pe care o conduce susţine proiectul de lege privind graţierea în forma iniţială, fără amendamente. La rândul lor, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general au transmis că susţin punctul de vedere transmis de Consiliul Superior al Magistraturii pe această speţă.

“Graţierea este o instituţie prevăzută în Codul Penal, este o instituţie care s-a aplicat, ce-i drept, rar, de-a lungul timpului şi prin definiţie s-a aplicat doar infracţiunilor cu un grad de pericol social redus. Infracţiunile de corupţie sunt infracţiuni care au un nivel ridicat de pericol social şi care, prin tradiţie, pentru că ne referim la celelalte legi anterioare, nu au făcut obiectul actelor normative de amnistie sau graţiere”, a declarat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.