Ministrul Culturii: Modificăm Legea 422, deoarece creează o serie de blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României

0
340

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a declarat, ieri, la Brăila, că la nivelul ministerului se lucrează la modificarea Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, şi că un prim draft cu modificările aduse legii va fi finalizat în maxim 10 zile pentru a putea fi supus discuţiilor.

“Un proiect major este cel pe Legea 422, referitoare la tot ceea ce înseamnă patrimoniu cultural. E nevoie de o modificare a legii, de o corelare cu realitatea a legii respective, deoarece am simţit noi, pe pielea noastră, că această lege creează o serie de blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României. Spun asta pentru că este o lege inflexibilă şi o lege neconformă cu realitatea. Lucrăm deja la modificarea legii şi suntem pe finalizarea unui prim draft, eu sper că în maxim 10 zile o să-l avem pentru o primă discuţie”, a declarat Breaz.

Ministrul Culturii a precizat că se are în vedere şi introducerea în Legea 422 a unor articole, astfel încât statul să poată interveni pentru protejarea monumentelor istorice aflate în situaţii litigioase, un exemplu în acest sens fiind imobilul Băile “Neptun” din Băile Herculane. “Sunt clădiri de patrimoniu care, de multe ori, din cauza unor litigii, ajung să se prăbuşească. Cel mai bun exemplu este Herculane, unde Ministerul Culturii a fost acuzat că nu a emis avizele pentru o consolidare de clădire ce s-a prăbuşit în urmă cu vreo două luni de zile, dar adevărul era cu totul altul: primarul de acolo nu îşi dăduse propria autorizaţie de începere a lucrărilor de consolidare. Vrem şi aici să avem în vedere o modificare legislativă. Ne-am lovit de cazuri de aceeaşi natură, litigii, motiv pentru care vom interveni cu un act legislativ şi vom face demersurile acolo unde trebuie să intervenim urgent pentru reparaţii”, a spus Breaz.

Ministrul Culturii a mai dat ca exemplu cazul clădirii Bibliotecii “Batthyaneum” din Alba Iulia, care găzduieşte, în momentul de faţă, peste 10% din patrimoniul de carte istorică veche din Europa. “Vă daţi seama cam ce valoare are această bibliotecă?! Ea se află într-o situaţie tot aşa juridică, într-un litigiu, între Biserica Romano-Catolică, autorităţi, Ministerul Culturii. S-a ajuns ca termenul de judecată să fie dat în noiembrie 2022. Pot să vă spun că, în acest moment, plouă prin acoperişul acelei biblioteci, unde există şi un observator astronomic unic. Nu putem să stăm să aşteptăm deciziile instanţei şi să pierdem aceste valori. Scopul acestui proiect legislativ este acela de a interveni acolo unde sunt probleme legate de proprietate”, a completat Valer-Daniel Breaz.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a aflat joi, la Brăila, ocazie cu care a vizitat Teatrul “Maria Filotti”, Centrul de Creaţie şi Muzeul Brăilei “Carol I”. (Sursa: Mediafax)