Doi comisari europeni vor fi prezenţi azi şi mâine la Bucureşti

0
169
 

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, împreună cu Günther Oettinger, comisarul european pentru buget și resurse umane, și Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare și vămi, vor reprezenta Comisia Europeană la reuniunea Eurogrup și la reuniunea informală a miniștrilor de finanțe (ECOFIN).

 
Cele două evenimente au loc la București, în perioada 5-6 aprilie 2019, și sunt organizate în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
 
Vineri, 5 aprilie 2019, în cadrul Eurogrup, Comisia Europeană va prezenta participanților stadiul actual în implementarea reformelor de către autoritățile grecești în baza ultimei variante a celui de-al doilea Raport de supraveghere consolidată publicat săptămâna acesta. De asemenea, la reuniune se va discuta despre proiectul de plan bugetar pentru anul 2019 al statului Luxemburg, ca urmare a adoptării în luna martie a opiniei Comisiei Europene. Președintele mecanismului unic de supraveghere (MUS), Andreea Enria și președintele comitetului unic de rezoluție (SRB), Elke König, vor avea la rândul lor câte o prezentare.
Roberto Gualtieri, președintele comisiei pentru afaceri economice și monetare din cadrul Parlamentului European, va fi prezent la o dezbatere despre persepectivele economice și provocările zonei euro.
Eurogrupul va continua în configurație deschisă discuțiile începute la summitul euro din decembrie 2018.
Ca parte a lucrărilor în desfășurare pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare (UEM), Eurogrupul va aborda aspecte de guvernanță în contextul instrumentului bugetar pentru convergență și competitivitate. De asemenea, președintele sistemului european de asigurare a depozitelor (EDIS) va prezenta ultimele evoluții cu privire la foaia de parcurs pentru demararea discuțiilor politice privind EDIS.
În cadrul reuniunii informale ECOFIN ce va începe vineri după amiază, miniștrii, alături de guvernatori ai băncilor centrale din statele membre, vor discuta despre prioritățile următorului ciclu instituțional și calea de urmat pentru Uniunea piețelor de capital. De asemenea, vor avea loc dezbateri cu privire la elemente ale cadrului financiar multianual, cum ar fi legătura cu Semestrul european și finanțarea bugetului UE.
 
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, vor avea loc discuții cu privire la impactul mobilității de pe piața muncii asupra bazei de taxare pentru statele membre. Miniștrii vor aborda problema impactului pe care îl are taxarea asupra creșterii economice, pornind de la un document al Comisiei Europene. De asemenea, miniștrii ar trebui să ajungă la o concluzie cu privire la termenii de referință pentru pregătirea reuniunilor G20 și a FMI din luna aprilie 2019.